Wpis z mikrobloga

Mam taki pomysł.

Chce przeznaczyć zawrotną kwotę 100zl na inwestycje.
Mam na myśli giełdę, Forex, czy jakieś rynki.

Nie za bardzo mam pojęcie o tym. Stać mnie na p--------e tych 100 złotych.

Gdzie zacząć się interesować? O totalnych podstawach takich rzeczy?
Raczej chce się pobawić niż brać to na super poważnie. Ale jak się uda zarobić na pączka to będzie fajnie.

#gielda #forex #inwestycje
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rkore: co wy z tym pączkiem. Ja chciałem się pobawić zobaczyć jak to działa zrozumieć o co chodzi w tych wszystkich kreskach i może kiedyś wrzucić tam pieniądze które będą miały jakieś znaczenie
  • Odpowiedz
@rkore: no ale do demo nie przyłożę się wcale wtedy to będzie zabawa która całkiem nie ma znaczenia.
To ile musiałbym mieć na przegranie żeby to miało sens?

No i gdzie dowiadywać się więcej info na takie tematy?
Napewno jest 100 kursów za 10k po których będę bogiem inwestycji ale ale xd nie jestem pewien ich rzetelności
  • Odpowiedz
  • 0
@Paradox3p no k---a ale serio jak będziesz miał 100pln to się przyłożysz? Są gry giełdowe gdzie do wygrania jest prawdziwa kasa, obraca się taka sama kwota na początku co wszyscy. Poszukaj, może jak będziesz miał ew. Wygrania czegoś jak się przyłożysz to potraktujesz poważniej trochę takie demo
  • Odpowiedz
Minimalna wartość transakcji w XTB to 500 zł

@Magiel-19: Na akcje GPW. Inne instrumenty mają inne parametry. 1 mikrolot na parach głównych forex to 140-160 zł depozytu, niektóre CFD na krypto mają depozyt za najmniejszą możliwą pozycję poniżej 100zł.
  • Odpowiedz
  • 0
@Paradox3p Wejdziesz na Forex nawet mając parę groszy, kwotowo znajdziesz brokera, ale raczej poza Polska, który ci umożliwi handel na skrajnie małym kapitale na skrajnie małych pozycjach i to jest dobre na trening na koncie realnym. Pierwsze transakcje dawały mi kilka groszy zysku po zrealizowaniu kilkunastu pipsów na jakiejś parze walutowej, więc jak uczysz się skuteczności i łapania pipsów to nauka gry na małym kapitale ma sens. Potem trzeba grać już
  • Odpowiedz
  • 0
@Paradox3p Natomiast stopy zwrotu są różne, że stówki, żeby zarobić kolejną stówkę w miesiac musiałbyś mieć 100% stopy zwrotu miesięcznie, a to praktycznie nierealne na rynku lewarowanym jak Forex, gdzie 70-80% (bywa i więcej) traderów traci kasę. Jednorazowo mógłbyś mieć farta, ale nikt takich stóp zwrotu regularnie nie wykręca. Licz raczej na jakieś kilka do kilkunastu procent max jak już będziesz profesjonalistą, a na to trzeba czasu, wiedzy i praktyki.
  • Odpowiedz