Wpis z mikrobloga

Też mi się wydaje, że NBP cały czas interweniuje i broni żetona, bo kursem aż nienaturalnie rzuca, to niemożliwe, aby on sam z siebie tak szarpał. I to bujanie zawsze następuje wtedy, kiedy EUR staje się droższe niżeli ~4.80

Zobaczcie sobie na te wykresy poniżej w czasie rzeczywistym (rośnie rośnie rośnie do ~4.80 i nagle szarpnięcie w dół):

https://www.fxmag.pl/notowania/kursy-walut/egzotyczne/usdpln
https://www.fxmag.pl/notowania/kursy-walut/egzotyczne/eurpln

#nieruchomosci #gielda
haha123 - Też mi się wydaje, że NBP cały czas interweniuje i broni żetona, bo kursem ...

źródło: comment_1657202866QanftDLmScF6Z19mvn5FKr.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Khaine: pytanie czy im tych rezerw wystarczy. Czesi jak widzisz już pozbyli się 4.5%, a do wyjścia gospodarki na prostą daleko - jakieś 1-2 lata (recesja i te sprawy).
  • Odpowiedz
@noslimE: zobaczymy na ile wystarczy rezerw, tak jak mówię, Czechy już się pozbyli 4.5%, a do wyjścia na prostą bardzo daleko.

Moim zdaniem raczej rezerw nie wystarczy (wystarczy popatrzeć w jak krótkim okresie czasu Czechy straciły już 1/20 swojej amunicji).
  • Odpowiedz
Moim zdaniem raczej rezerw nie wystarczy (wystarczy popatrzeć w jak krótkim okresie czasu Czechy straciły już 1/20 swojej amunicji).

@haha123: Ale pamiętaj że pieniądz jest zasysany z rynku już teraz. Zmniejsza się ilość w obiegu a nie zwiększa. Czyli teoretycznie powinno być coraz łatwiej.
  • Odpowiedz
@Khaine: nie wiem, Polska ma tylko 150 miliardów EUR i USD, Co to jest 150 miliardów. NBP z rynkiem na dłuższą metę nie wygra i klęknie.

Na chwilę wystarczy, ale czy ta chwile okaże się wystarczająca? Zobaczymy.
  • Odpowiedz
: to jest ponad 750mld zl

@wojna_informacyjna: tego nie można tak przeliczać, bo jak bronisz PLN to spalasz np. EUR albo USD, a tych masz 150 miliardów. Jak spalasz EUR lub USD to spalasz z puli 150 miliardów, a nie z przelicznika na PLN.
  • Odpowiedz
Po prostu to nie jest mala kwota musialby zostac przeprowadzany atak spekulacyjny przez pare najwiekszych fundow na swiecie zeby zbic nasze zapasy.

@wojna_informacyjna: spoko, jak będą bronić tego kursu ~4.80 przez najbliższe kilka miesięcy dzień w dzień, codziennie jak wzrośnie ponad 4.80 to spoko, mogę nawet trzymać PLN.

Tylko czy wystarczy im na to rezerw - to jest kluczowe pytanie.
  • Odpowiedz
Wystarczy bo nikt nie bedzie spekulowal na p0lskiej walucie

@wojna_informacyjna: tylko przecież nie masz takiej gwarancji, równie dobrze cały rynek może grać vs PLN i wtedy NBP bardzo szybko klęknie - kwestia tygodni, max miesięcy (zależy od intensywności).
  • Odpowiedz