Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Czytam sobie wyznania mirków spod tagu #mieszkanie i #mieszkaniedeweloperskie i z jednej strony mi Was przykro, a z drugiej kisnę.

Mieszkania za setki tysięcy złotych, czasem miliony (po wykończeniu), piękne nowe osiedla z równie dumnymi nazwami. A na co się skarżycie?

- Sąsiad głośno tupta i się nie da żyć (zapewne dew zrobił stropy z gównolitu)
- Gówniaki za ścianą drą mordę
- Sąsiad pali szlugi i czuć u Ciebie w mieszkaniu
- Pety lądują w ogródkach / balkonach, woda się leje jak sąsiadka kwiatki podlewa.
- Prestiżowe miejsca parkingowe za 40k zastawiane przez losowych sąsiadów

Jak tak żyć w wymarzonych lokalach za miliony? W słuchawkach czy zatyczkach całe życie?

Trochę podłe z mojej strony że się naśmiewam ale nie ogarniam. Ja to bym chyba sznur szykował gdybym na takich sąsiadów trafił albo szybko sprzedawał.

Dlatego też się zdecydowałem na budowę domu. Pewnie wyjdzie duuuużo drożej i dłużej ale przynajmniej spokój. Sąsiedzi daleko (działkę sam kupiłem ( ͡° ͜ʖ ͡°) ), kawałek ogródka, zero problemów (oprócz ogarniania wszystkiego co dwa dni ;) )

#gownowpis #budowadomu #nieruchomosci

---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #62bac9863bddc211f8dd0a8c
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Roczny koszt utrzymania Anonimowych Mirko Wyznań wynosi 235zł. Wesprzyj projekt
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A oo drugie czynsz mieszkania 100m² to jest ok 1500 zl miesięcznie. Utrzymanie domu nie kosztuje rocznie 18 tys :)

@Mac02: ale w tym masz wode i ogrzewanie pewnie tez :-)
  • Odpowiedz
  • 0
@bin-bash tak, zaliczkę na wodę i ogrzewanie, ale dalej w domu to tyle nie kosztuje.

Ogrzewanie 240m² gazem wyniesie mnie za rok ok 4500. Szambo 200 miesięcznie (niestety kanalizacji jeszcze nie mam) czyli 4500 plis 2400 daje 7000. Wodę mam ze studni, a nawet jeśli jest z sieci to wychodza małe kwoty...

Nawet na starość taniej utrzymać dom 200m² niż mieszkanie 100m²
  • Odpowiedz
@Mac02:
poczekaj az pojawia sie po kilku latach powazniejsze naprawy (instalacje,dach), ktore w bloku beda ogarniete z funduszu remontowego albo biezacych oplat. Jesli chcesz utrzymac sensowny standard domu to w ciagu lat zaplacisz znacznie wiecej niz za mieszkanie.
  • Odpowiedz
  • 0
@jedzgruszki ale co ma po kilku latach wyjść? Rurka w ścianie ma pęknąć z wodą? Ubezpieczenie pokryje naprawę.

To utrzymanie domu to mit ludzi z bloków... Jak źle zrobisz płaski dach to będzie przeciekał, ale wystarczy zrobić spadzisty i nie ma tego zagrożenia... Ilu znasz ludzi którym cieknie dach? Alvo którzy co kilka lat ładują naście tysięcy/dziesiątki tysięcy w naprawy??

Koszt w domu to koszt kosiarki i Karchera..
  • Odpowiedz