Wpis z mikrobloga

@chris3d: Wy to serio jesteście betonem xD. Owszem, niektórzy dzięki niej faktycznie nie pociągną za sznur, ale nadal wiele problemów nie da się terapią rozwiązać, wbrew temu co sugerujecie, przez co ludzie tracą hajs i też przez was polecą na sznur potem ¯\_(ツ)_/¯.
@Harven: Ludzie, zrozumcie w końcu, że ten mem nie wyśmiewa tych co chodzą na terapię, ale fanatyków, co na każdy możliwy problem ją polecą. Ja chociażby na terapii dowiedziałem się, że w moim przypadku terapia akurat wiele nie da, ale wykopki uznały to od razu, że kłamię albo terapeuta ujowy, no bo terapia musi pomóc. Dobrze, że jakikolwiek z nich poniesie odpowiedzialność i zwróci hajs za terapię jak nic ona nie
@Kamilo67: ale nie rozumiesz gosciu ze takim smieszkowaniem mozesz suie przyczynic do czyjejs tragedii? ktos faktycznie moze poymslec, czytajac taki post, ze #!$%@? daje taka terapia, bo na wykopie robia z tego mema. a potem jeb z 8 pietra. i trafia akurat w twoja zone, dziewczyne alb córkę. pamietaj ze top 1 tagow na wykopie to #przegryw
@tomtom666:

https://www.researchgate.net/publication/9005111_Establishing_Specificity_in_Psychotherapy_A_Meta-Analysis_of_Structural_Equivalence_of_Placebo_Controls

to skuteczność terapii w stosunku do tak skonstruowanego placebo spadła do zera.

Zastanawiam się na ile sposobów możemy interpretować to badanie (zaznaczę, że jeszcze nie przeczytałem całości).
Jeżeli mamy liczne badania na temat efektywności placebo ART YT to znaczy, że jednym z ważniejszych czynników poprawiających stan zdrowia psychicznego u pacjenta jest jego nastawienie?
@eyehategod: Powiem tak - warto polecać, ale niech ludzie mają świadomość, że właśnie ona nie ze wszystkim pomoże. A to jest właśnie problemem, bo możesz chodzić latami na terapię, stracić hajs i czas i nic z tego nie mieć, a wykopek-ekspert i tak ci powie, że pewnie nie starałeś się i masz jeszcze 20 nurtów do wypróbowania xd. Tymczasem być może kwestia jest taka, że trzeba zrobić innego niż iść na
@Harven: A nie rozumiesz, że jakbym się sugerował radami z wykopu to bym został bankrutem, bo hajs bym przepieprzał na terapię, a na studia i pracę nadal bym nie był w stanie się podjąć przez moje kłopoty? Jakbym miał wierzyć w te ultra-motywujące posty tutaj, że "uja się starałeś, sam sobie jesteś sobie winien" to pewnie sam bym skoczył z 8 piętra, bo skoro rzekomo jedyne rozwiązanie mi nie pomogło to
@eyehategod: @Harven: Wystarczy przeczytać post @InspektorDupa, który skierował do mnie. Terapeutka mi mówiła, że terapią mojego problemu się nie rozwiąże, ale on oczywiście wie lepiej i zaczyna mnie obrażać i mówić coś o ignorancji, jednocześnie sam gada o traumach i alkoholikach, podczas gdy u mnie problem to jedynie brak social skilli, przez co nie umiem znaleźć znajomych, co zupełnie nie jest związane z tym o czym gada xD. Hipokryta,