Miał ktoś z Was problem ze skupieniem przy pisaniu kodu? Nie mam technicznych problemów, ale czysto psychologiczne. Mam słuchawki z aktywnym wyciszeniem. Nie potrafię się skupić na dłużej niż kilka minut. Lekarz dał mi medikinet, ale to tylko częściowo pomogło.
@czlowiek_z_lisciem_na_glowie: to jak w ogóle cokolwiek piszesz? Metoda pomodoro, wyłączenie rozpraszaczy (przeglądarka internetowa!). Ale to i tak nie pomoże jeżeli do zrobienia masz coś nudnego.
@czlowiek_z_lisciem_na_glowie: nie masz problemu ze skupieniem sie tylko z ogarnieciem sie. Rozbij to co robisz na etapy, zrob sobie notatki (najlepiej na prawdziwej kartce), pisz testy po kazdym etapie i nie bedzie problemow ze skupieniem sie
@czlowiek_z_lisciem_na_glowie kilka propozycji: 1. Rozbijaj to co masz robić na etapy, rób listę i odhaczaj po kolei. Czasami zniechęca jak duże zadanie jest źle rozplanowane i nie wiadomo jak się zabrać. 2. Wyeliminuj rozpraszacze, telefon, smartwatch, żeby nie migały co minutę. 3. Obadaj tryb pracy pomodoro. 4. Może rozprasza cię coś co widzisz za monitorem. Pracując jeszcze w biurze widziałem kolegę kątem oka i nie mogłem się skupić. Po zmianie biurka
#programista15k
1. Rozbijaj to co masz robić na etapy, rób listę i odhaczaj po kolei. Czasami zniechęca jak duże zadanie jest źle rozplanowane i nie wiadomo jak się zabrać.
2. Wyeliminuj rozpraszacze, telefon, smartwatch, żeby nie migały co minutę.
3. Obadaj tryb pracy pomodoro.
4. Może rozprasza cię coś co widzisz za monitorem. Pracując jeszcze w biurze widziałem kolegę kątem oka i nie mogłem się skupić. Po zmianie biurka