Wpis z mikrobloga

Miraski, wczoraj news o spadku rentowności obligacji a już miałam zmieniać oprocentowanie swojej hipoteki na oprocentowanie stałe (ING proponuje 9.5% rrso).

Co sądzicie o podpisaniu aneksu w tym momencie? obecnie mam razem z marżą 8.69% i następna aktualizacja będzie w listopadzie 2022.

będą stópki spadać czy dalej wzrastać?

#kredythipoteczny #stopyprocentowe #mieszkanie #kredyt #inflacja #nieruchomosci
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bella_88: Ja bym tego nie brał, ale nie jest to porada inwestycyjne i mogę nie mieć racji xD Może być tak, że przez jakiś czas będzie to stałe się opłacać ale IMO w perspektywie 5 lat watpię
  • Odpowiedz
@Bella_88: ekonomistą i ekspertem nie jestem, ale ja mam zmienne, biorę wakacje kredytowe (o ile będą, a raczej będą) jeśli już są sygnały z rynku że idzie recesja i spowolnienie to stopy się będą musiały zatrzymać, bo podażowo nie zatrzymamy inflacji, wiec mamy halt na stopach (w okolicach 7-7,5%), i pewnie od końca przyszłego roku (po wakacjach kredytowych) zaczną delikatnie spadać.

Jeśli taki scenariusz się sprawdzi, to 9,5% nie ma
  • Odpowiedz
ekonomistą i ekspertem nie jestem, ale ja mam zmienne, biorę wakacje kredytowe (o ile będą, a raczej będą) jeśli już są sygnały z rynku że idzie recesja i spowolnienie to stopy się będą musiały zatrzymać, bo podażowo nie zatrzymamy inflacji, wiec mamy halt na stopach (w okolicach 7-7,5%), i pewnie od końca przyszłego roku (po wakacjach kredytowych) zaczną delikatnie spadać.

@Fiodooor: właśnie tak samo myślę. Idzie recesja, rząd jest mega
  • Odpowiedz
@marcpol: marża 1.5, oprocentowanie 8%

@Bella_88: W przypadku czasowo stałego oprocentowania nie występuje w nim marża. Jeśli oprocentowanie kredytu w okresie stałego oprocentowania to 8% to jest to jak na dzisiejsze czasy bardzo dobra oferta.
  • Odpowiedz
@marcpol: ale proponują stałe na 9.5% Suma marża + aktualny wibor

@Bella_88: Wcześniej podałaś, że to RRSO. Przy oprocentowaniu 9,5% wartość RRSO będzie wyższa niż 9,5%.

W przypadku ING stałe oprocentowanie nie jest sumą marży i WIBORu. To po prostu jedna wartość. Nie występuje w niej marża, nie jest ona składnikiem stałego oprocentowania. Taka konstrukcja występuje tylko w PKO BP, co jest często mylone.
  • Odpowiedz
@marcpol: może tak, po prostu dostałam informacje telefonicznie propozycję na 9.5%. Założyłam tak ponieważ wychodzi mniej więcej marża + aktualny WIBOR ale może się mylę.

Dziś jestem umówiona na pisanie wniosku.

Swoją drogą ciekawe, że banki mocno cisną na zmianę oprocentowania na stałe. Obecnie część nie bada zdolności (PKO). ING też ma uproszczone ;o
  • Odpowiedz
@Bella_88: Tu masz oczekiwania rynku dotyczące wiboru 3m na najbliższe pół roku, linia wyżej to przewidywnia sprzed kilku dni. Wszystkie spływajace informacje mówią, że gospodarka mocno hamuje, a nikomu nie jest na ręke zarżniecie gospodarki*

*oprócz Putina i wykopków którzy czekają na upadek Polski i wykup nieruchomości za 3zł netto/m2.
kam1l - @Bella_88: Tu masz oczekiwania rynku dotyczące wiboru 3m na najbliższe pół ro...

źródło: comment_1656064515NBgD2jJ7eUkQ5KO2Fn1rB9.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Bella_88: Proponuje policzyć po jakim czasie spłacisz kredyt utrzymując aktualne tempo nadpłat, a następnie obliczyć jego koszt przy różnych wariantach oprocentowania. Przy dwóch latach spłaty i oprocentowaniu 9,5% suma odsetek to około 40 000 zł.

Bazowanie na rentowności obligacji, wycenie FRA, wypowiedziach członków RPP, polityków, ekonomistów i analityków często się nie sprawdza - sytuacja jest dynamiczna i nieprzewidywalna.
  • Odpowiedz