Wpis z mikrobloga

Mirki, posiadam Audi a6 c5, 2,5tdi, 2000 r i dzisiaj podczas jazdy zapaliła mi się czerwona kontrolka oleju i po chwili zgasła. Olej wymieniam regularnie (5w40, ostatnia wymiana w lutym, teraz poziom w normie), parę miesięcy temu byl wymieniany czujnik oleju (ale wtedy świeciła się żółta), a ostatnio remontowana była klimatyzacja (łatanie wycieków, wymiana czujnika ciśnienia klimatyzacji). Jak myślicie, winny może być znowu czujnik czy pompa, a może jakaś grubsza sprawa? Ciśnienie oleju zmierzę pewnie dopiero dzisiaj wieczorem albo jutro.
#samochody #mechanikasamochodowa #audi #pytanie #motoryzacja
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xHershelx: bez pomiaru nie ma o czym gadać, ale ja bym się spodziewał niewyalającej pompy oleju. W 2.5 TDI R5 miałem taki problem i dopiero trzeci czujnik ciśnienia oleju przestał świecić czerwonym alladynem :D

Jak badasz czujnik ciśnienia oleju, to pamiętaj, że on mierzy cokolwiek dopiero powyżej 2k obrotów. Poniżej tej wartości jego odczyt odrzucany jest przez sterownik - jako niewiarygodny.
  • Odpowiedz
@xHershelx: to juz dawno nie kosztuje 10k xD raczej czujnik bo pompy oleju w tych silnikach sa całkiem zdrowe. Gdyby wytarły się wałki silnik pracowałby nie równo
  • Odpowiedz
  • 0
@RS64B silnik właśnie równo pracuje, jedynym problemem jaki zauważyłem była właśnie ta kontrolka i tak się zastanawiam czy przy serwisie klimy ten czujnik nie był ruszony
  • Odpowiedz