Sytuacja czysto hipoteczna, ale bez heheszków proszę.
Co byście zrobili, gdyby okazało się, że macie korzenie żydowskie tzn. babcia ze strony matki byłaby żydówką o czym wiedziałby tylko wasz dziadek, a jej dzieci nie. Z powodu różnych perturbacji rodzinnych ten fakt wyszedłby dopiero po śmierci babci. Chodzi mi o mentalne pidejście.
Czy po prostu przyjelibyście to obojętnie? Czy poczulibyście jakąś potrzebę więzi ze społecznością i próbę zrozumienia kultury/tradycji i jej kontynuowania?
@AnonimoweMirkoWyznania: Jak babcia byla zydowka (czy kimkolwiek), to ty jesteś wtedy powiedzmy w 1/4 zydem (itp). I nagle mycka na glowe, a pozostale 3/4 znikaja? WTF?
@AnonimoweMirkoWyznania: Czekaj wpis testowy bo ja sam nie wiem - u mnie sytuacja u babci trochę niejasna. Jej rodzicie zginęli na wojnie, trochę to dziwne. Jest tez wątek ze złotem… nie wiem jak zapytać babci… śliski temat
@AnonimoweMirkoWyznania: najpierw jakis mały procent wyszedł mi na teście DNA a później wyszło przez przypadek przy przekopywaniu drzewa genealogicznego mojej babci od strony ojca. Nic się przez to w moim życiu nie zmieniło.
@AnonimoweMirkoWyznania: Jeżeli Twoja matka nie jest Żydówką, to według ortodoksów nie jesteś Żydem, tylko gojem, ponieważ zawsze wiadomo kto jest matką dziecka a ojcem to już niekoniecznie. ( ͡°͜ʖ͡°)
Czy jeżeli mam 35 lat to w razie w jest szansa na to że powołają mnie do wojska? Jak jestem mgr inż to idę na szeregowego lumpa czy coś więcej na start? Pytam bo nie wiem kiedy #!$%@? do Chorwacji.
#zydzi #kultura #rodzina
Sytuacja czysto hipoteczna, ale bez heheszków proszę.
Co byście zrobili, gdyby okazało się, że macie korzenie żydowskie tzn. babcia ze strony matki byłaby żydówką o czym wiedziałby tylko wasz dziadek, a jej dzieci nie. Z powodu różnych perturbacji rodzinnych ten fakt wyszedłby dopiero po śmierci babci. Chodzi mi o mentalne pidejście.
Czy po prostu przyjelibyście to obojętnie? Czy poczulibyście jakąś potrzebę więzi ze społecznością i próbę zrozumienia kultury/tradycji i jej kontynuowania?
---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #62a1f076b025d493b59ddc62
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: LeVentLeCri
Przekaż darowiznę
Jakoś nie widzę nikogo w pióropuszu, bo ma korzenie indiańskie.
Na swoje korzenie nie masz wpływu i absolutnie nie powinny one wpływać na twoje życie.
@AnonimoweMirkoWyznania: co to zmienia w moim zyciu? nic. jedyne co bym zrobil to sprawdzil czy jakas kamienica mi sie nie nalezy
Widze, ze już powoli przechodzisz z języka polskiego na lichwiarski ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@AnonimoweMirkoWyznania: wystąpiłbym o zwrot kamienic i działek, to chyba normalne, co nie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez autora
Nic się przez to w moim życiu nie zmieniło.