Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@FxJerzy: 1. Tesla już dwukrotnie cięła załogę w swojej historii, o około 10%.
2. Mimo cięć w biurach, produkcja zostaje nienaruszona a nawet oczekiwanie większej ilości godzin pracy.
3. Macie na obrazku.

Tesla przez ostatnie 2 lata ogromnie urosła. I na bank po biurach są osoby niepotrzebne, jak to zwykle bywa w przerośniętych korporacjach. Szacuje się, że 60% załogi jest odpowiedzialna za Manufacturing. W Tesli pracuje 100k osób. Więc zostaje
gonzo91 - @FxJerzy: 1. Tesla już dwukrotnie cięła załogę w swojej historii, o około 1...

źródło: comment_1654291031syg8UNOBLeIVLFaFXt4rv5.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@spinor: Jakie masz powody żeby twierdzić, że stanęła w miejscu?
Bo nie wypuściła jeszcze Cubertrucka / semi / Roadstera?
Pokaż mi inny Automotive, który zmieniałby calą platformę modelu w trakcie trwania tej samej generacji (dla Tesli generacja nie oznacza zmiany budy) (4680 + strukturalna bateria + megacastingi)
  • Odpowiedz
@hrabia_ponimirski: skąd te dane? Czy którykolwiek z OEM publikuje dane jakie mają marże na EV?
Masz jakieś dane o marżach Mach-E, Bolta, EV6, Ioniq5, Zoe itd.?

Uściślijmy - tylko Tesla ma wysokomarżowe EV (masowe).
Chyba że mówisz o samochodach 100 000$+ wtedy nie wynika to z bycia EV, a z dodatków premium i luxury.
  • Odpowiedz
@Technolust: Pewnie łatwiej jest podnieść ceny telefonu z $900 na $1000 niż samochodu za $100-150k to raz. Dwa, Apple stworzyło cały ekosystem w którym ludzie trzymają swoje życie, to ich powiązało z firmą na wieki. Nie wiem czy z Teslą będzie podobnie.
  • Odpowiedz
@hrabia_ponimirski: chciałeś powiedzieć z 500$ na 1000$ kiedy w 2008 biznesowe modele komórek kosztowały dolarów 200-300.

Tesla była w stanie sprzedać z zyskiem Model 3 za 37-38 tysięcy $. Kiedy średnia cena nowego sprzedawanego auta w USA była ok 35-36 tysięcy (dzisiaj to ok. 44 tysięce $).

Jestem w stanie zaryzykować stwierdzenie, że Tesla jest w lepszej sytuacji niż Apple w latach 2009-2010.
  • Odpowiedz