Wpis z mikrobloga

Dlaczego po tak kolosalnym wsparciu USA i innych krajów, Rosja dalej zdobywa wschód Ukrainy? Tyle było śmiechu i jaj, że ruskie już nie mają armii, że teraz wcielają dzieci, to te dzieci takie postępy robią? Ile było śmiechu, że Rosja straciła większość czołgów albo, że nie mogą już produkować broni przez sankcje. To czym teraz walczą? To jest jakaś taktyka Ukrainie, że dają im się wystrzelać a później bang?
#ukraina #wojna #rosja
  • 33
@Mam-na-imie-Porucznik: wykopki są cały czas oderwane od rzeczywistości. Dobrze będzie jak skończy się na tym, że rosja zatrzyma krym i te dwie republiki na wschodzie. Natomiast na wykopie już marzyli o odbijaniu wszystkich terenów Ukrainy.

ruscy popełnili masę błędów na początku ale potem zeszli na ziemię, postawili sobie realne cele i powoli posuwają się niestety do przodu
Rosja dalej zdobywa wschód Ukrainy?

@Mam-na-imie-Porucznik: bo mają broń jądrową
pozwala im to nie bać się o własne terytorium - w związku z czym ograniczyli operacje do skrawka (w porównaniu do oryginalnej skali uderzenia) terenu gdzie sobie radzą. Gdyby nie to to UA mogła by prowadzić szarpane operacja na kierunku na przykład Kurska i już by tak różowo nie było. A tak to rosjanie wybierają sobie gdzie biją nie bojąc się
@Mam-na-imie-Porucznik:
Ruskie "idą do przodu" na tej zasadzie, że bombardują wszystko na swojej drodze i przejmują potem kontrolę nad kupą gruzu, przy okazji tracąc tony sprzętu i robiąc u siebie czystki etniczne wysyłając na front ludzi z syberyjskich wsi.
A dlaczego się posuwają? Bo złomu u nich mnogo i ludzi u nich mnogo, jakby wysłać 500 tys. żołnierzy z łapanki na rowerach z granatami to zajęliby niejedną stolicę. Dlatego też osobiście
@Mam-na-imie-Porucznik: Już na samym początku była mowa że Ukraińcy nie mają broni żeby robić kontratak, a np. USA ma opory żeby taką broń dawać, bo się boją że UKR będzie walić tym przez granice w ruskie obiekty.
Już się nie da polować na pojedyncze jednostki, bo ruskie są zabunkrowane pod miastami, więc np. drony i javeliny są mniej przydatne, a potrzeba artylerii.
Wolski mówił że Załeński zwolnił jakiegoś dowódce, bo był
A na efekty sankcji jeszcze poczekajmy - spokojnie

@powaznyczlowiek: nie wstrzymywałbym oddechu. Póki ruscy sprzedają ropę i gaz póty ich kraj nie zbankrutuje. Akurat dzisiaj bloomberg opublikował artykuł w temacie https://www.bloomberg.com/news/features/2022-06-01/has-sanctioning-russia-worked-oil-gas-sales-put-285b-in-putin-s-pocket choć pewnie większość z was nie ma subskrypcji. Ale masz tu trochę screena.

Plus to

The current account surplus, the broadest measure of trade in goods and services, more than tripled in the first four months of the year to
Pobierz gatineau - > A na efekty sankcji jeszcze poczekajmy - spokojnie

@powaznyczlowiek: ...
źródło: comment_1654093812uhBkZn6JxADejHub4Kkt8G.jpg