Wpis z mikrobloga

@PanMihau moja była firma która zajmowała się konstrukcjami stalowymi upadła przez ten peak bo sobie zjeby w kontraktach nie dali zapisu że jak materiały drożeją to automatycznie cena inwestycji się podnosi. Bardziej opłacało się pozrywać kontrakty i zapłacić karę niż robić XD
@xdrcftvgy: Tak, w dolkach. Korekta będzie trwała jeszcze miesiąc/dwa (co zresztą wynika z wykresu jaki wrzuciłem), ale potem się ustabilizuje na poziomie ok. 740-750 dolarów za tonę.

@Credek: Dlatego hedging jest niezbędny. Polecam, dam kontakt do mojej różowej do załatwi co trzeba na każdy rodzaje metalu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Celinka95 a dzięki, teraz to firma to już historia. A ja byłem tylko robolem, zapłacone za wykonana pracę więc w dupie to mam, nie to żebym źle życzył ale niech się teraz prezes z długami martwi ¯_(ツ)_/¯
@Celinka95: Czasami mniejsi sprzedawcy mają w dupie LME i trzymają zapas nawet na lepszą godzinę. Tak było z tarcicą w ubiegłym roku. Z 1500 USD zjazd w połowie roku do ~500/600 USD a w tartakach o żadnych spadkach nie słyszeli ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jak ludzie bili się o drewno. Na jesień 21 kolejny atak 1 500.

Szalony okres, giełda swoje, a życie swoje przez te zawirowania
@21egoczwartego: Różowe pracuje w zespole commodity jednego polskiego banku i w piątek była na kolacji z klientem, który jest pośrednikiem w handlu zbożem i nawozami. Rolnicy odmawiają sprzedaży pszenicy pośrednikom, bo wiedzą że cena jeszcze wzrośnie o 100-150 dolarów na tonie. W ten sposób sobie koszty inflacji rekompensują.
@PanMihau: stal s235 w arkuszach juz prawie wrocila do " normalnych cen"

dzis dostalem oferte na 5,10 za kg. Przed wojna sie placilo jakies 4,60-4,70
w piku prawie 10 za kg

problem jest ze specjalnymi blachami 15mm, 20mm do ciecia laserem
@Gundo: Ja mialem farta bo kupowalem po 3900 netto pod koniec 2021. teraz musialem dokupic 400kg (ostatnie juz) to bylo bo 5900 netto i to niby juz po znizkach. Srednio wyszlo mi okolo 4200 netto za tone po calosci budowy.
@rybeczka: No ja kupiłem o 700 sztuk bloczka 24cm Prefabet za dużo przez pomyłkę w cenie 14.80 i teraz wychodzi na to że jeszcze zarobię i będę miał ścianki działowe za pół ceny bo jest po 16.50-17 a czas oczekiwania to 4-6 tygodni:)