Aktywne Wpisy
Andropov +105
Może to zabrzmi śmiesznie i dziwnie, ale dzisiaj zdałem sobie sprawę jakim zerem życiowym jestem. Mam 29 lat (za 4 miechy 30) od dzieciństwa w domu patologia. Nadopiekuńcza matka, ojciec alkoholik - zrobiła ze mnie sierote robiąc wszystko za mnie a ojciec zaszył od dzieciaka lęk w głowie, doprowadził do nerwicy, fobii społecznej, depresji. Przez cały okres w życiu pracowałem tylko 4 lata. Odłożone mam może z 15 tysięcy złotych, obecnie nie
blackghost +65
kupujesz jako firma rozliczająca sie na zasadach ogólnych z księgą przychodów dzisiaj drewno 50 tys. od rolnika, jaki dokument może być zgłoszony do ZUSu do składki zdrowotnej?
jak ktoś to wie dostanie ekonomicznego Nobla na wykop..
#ksiegowosc #podatki #firma #b2b #kiciochpyta #praca #pracbaza #prawo #biznes #dzialalnoscgospodarcza
Podpowiedzi: drewno wchodzi do produktów rolnych z ustawy o vat, ale nie z żadnej innej
drobna analiza przez WSA https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/39C19608D5 i NSA https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/A59DB1067B
MOZLIWOSCI
Fakt nabycia drewna od rolnika indywidualnego przez przedsiębiorcę zobowiązanego do prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów powinien być udokumentowany, w zależności od sytuacji prawnopodatkowej kontrahentów transakcji, fakturą VAT, fakturą VAT RR lub innym dowodem księgowym zawierającym dane, o których mowa w § 12 ust. 3 pkt 2 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 26 sierpnia 2003 r. w sprawie prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów (Dz. U. Nr 152, poz. 1475 ze zm.); drewno w stanie okrągłym jest produktem gospodarki leśnej, nie jest natomiast produktem roślinnym w rozumieniu § 14 ust. 2 pkt 1 ww. rozporządzenia, którego nabycie może być dokumentowane w księdze przychodów i rozchodów za pomocą dowodów wewnętrznych (na podstawie § 14 ust. 1 ww. rozporządzenia).
- rachunek odpada, rolnik NIE ma na pewno obowiązku prowadzić żadnej ewidencji, numeracji rachunków chociażby..
Ponadto Obowiązek wystawienia rachunku, o którym mowa w § 1, nie dotyczy:
rolników jest wyłączony w przypadku sprzedających produkty roślinne i zwierzęce pochodzącez własnej uprawy, hodowli lub chowu, nieprzerobione lub nieprzetworzone sposobem przemysłowym, chyba że sprzedaż jest dokonywana w ich odrębnych, stałych miejscach sprzedaży poza obrębem uprawy,
- fakturą VAT na pewno nie bo nie jest vatowcem
- fakturą VAT RR moze być ale rolnik musi się zgodzić a to wątpliwe podpisuje oświadzenie pod taką fakturą, odpada
lub innym dowodem księgowym ?
- odpadają dowody wewnętrzne bo dowody wewnętrzne mogą dotyczyćwyłącznie zakupu bezpośrednio od krajowego producenta lub hodowcy produktów roślinnych i zwierzęcych, nieprzerobionych sposobem przemysłowym lub przerobionych sposobem przemysłowym, jeżeli przerób polega na kiszeniu produktów roślinnych lub przetwórstwie mleka albo na uboju zwierząt rzeźnych i obróbce poubojowej tych zwierząt. tak orzeczono w tej sprawie
zostaje TYLKO ZATEM:
Niemniej jednak zdarzają się sytuacje kiedy nabywca nie potrzebuje faktury, wówczas wystawiamy dowód wewnętrzny sprzedaży / polecenie księgowania / sprzedaż nieudokumentowaną wraz z prawidłową stawką VAT– tak naprawdę dokument, na podstawie którego mamy dowód do zaksięgowania zdarzenia w rejestrze sprzedaży.
Minimum wymogów stawianych wobec dokumentów księgowych zawiera art. 21 ust.1 ustawy o rachunkowości, zgodnie z którym, dowód księgowy powinien zawierać, co najmniej:
1/ określenie rodzaju dowodu i jego numeru identyfikacyjnego,
2/ określenie stron (nazwy, adresy) dokonujących operacji gospodarczej,
3/ opis operacji oraz jej wartość, jeżeli to możliwe, określona także w jednostkach
naturalnych,
4/ datę dokonania operacji, a gdy dowód został sporządzony pod inną datą - także datę sporządzenia dowodu,
5/ podpis wystawcy dowodu oraz osoby, której wydano lub od której przyjęto składniki aktywów,
6/ stwierdzenie sprawdzenia i zakwalifikowania dowodu do ujęcia w księgach rachunkowych przez wskazanie miesiąca oraz sposobu ujęcia dowodu w księgach rachunkowych (dekretacja), podpis osoby odpowiedzialnej za te wskazania.
No i co ma uor do dokumentow dla celow PKPiR?
Piszesz jakbys w ksiegowosci pracowala 3 dzien...
bo rachunek raczej nie, ani żaden z dokumentów wewnętrznych tak orzekł NSA
co do rachunku mam wątpliwości ale na pewno nieprzetworzone produkty rolne odpadają w miejscu upraw, składowania
jak facet ma gospodarstwo w Wieliczce a poda adres Warszawa Marszałkowska to może być problem..
TO JAKI dokument wystawia rolnik? dowód wpłaty nie potwierdza nabycia towaru fizycznie
Moze przeczytaj ze zrozumieniem?
tam jest 2012 rok ale wiele się nie zmieniło, pamiętaj że zus nie będzie czekał z raportem o wysokości przychodu i kosztach...
UPRASZCZAJAC
z jednej strony masz
takie cudo:
- Jeżeli bowiem transakcja taka dotyczyć będzie zakupu bezpośrednio od krajowego producenta lub hodowcy,
wg NSA na pewno nie dokument wewnętrzny i to rozwala system
i także wg logiki na pewno nie rachunek który musi być ewidencjonowany a to niemożliwe bo uproszczenie w ewidencji jest tylko cząstkowe, marginalne nie możesz tak wpisywać wszystkiego..
zatem
poza tym rozwidlasz temat na strone nabywcy i rolnika a ja sie w to dalej bawic nie bede, mnie rolnik i jego ewidencjonowanie wali... problem dotyczyl nabywcy
to trochę jak teraz z całym szacunkiem w rachunkowości imigrant z Ukrainy za nic nie odpowiada ale innym robi rachynkowy koniec świata
NSA zajmował się co prawda dowodem wewnątrznym w rozumieniu ksiegi przychodów
zebyś nie szukał wkleje:
§ 14. 1. Na udokumentowanie zapisów w księdze, dotyczących niektórych kosztów (wydatków), mogą być
w tych dwoch orzeczeniach masz wprost napisane: "Oceniając poprawność materialną i formalną sporządzonych przez R. G., jako współwłaściciela A, 52 szt. dokumentów, zwanych dowodami wewnętrznymi, mających dokumentować zakup drewna w stanie okrągłym organ uznał, iż nie spełniają one wymogów dowodów w rozumieniu przepisów ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych i Ordynacji podatkowej,
faktura rr odpada nie podpisze ci oświadczenia i nic mu nie zrobisz, ma takie prawo
dokument wewnętrzny na pewno odpada
moim zdaniem jakaś umowa niestety tylko wchodzi w grę i tyle z danymi jak z ust. o rachunkowości i numeracją
przelewem na wsi żartujesz ( ͡° ͜ʖ ͡°) musi być miejsce gdzie jest uprawa
To nie kwestia kompletu dokumentów ale w ogóle istoty obrotu czym się obraca i jak to dokumentuje żeby nie było ryzyka że komuś czegoś nie uznają
@rejend: wie co ma robić ciekawe.. to sprzedaż na granicy działlanosci gospodarczej oraz rolnictwa, nikt nic nie wie... aż sąd orzeknie
@rejend: nasza @nutka-instrumentalnews to osobnik wielu talentów, m. in. popełnił (wg siebie) setki apelacji i skarg kasacyjnych
ale widzę zajmujesz się setkami wpisów nic nie wnoszących, marnujesz się próbuj na tagu #ukraina tam takich potrzebują ( ͡° ͜ʖ ͡°)
właśnie o to chodzi.. najzabawniejsze że 90 procent osób z księgowości nie wie lub nie chce wiedzieć o takich problemach