Wpis z mikrobloga

Zostałem dotknięty anulowaniem zamówienia przez KIA po przeszło pół roku czekania, podobnie jak wielu innych mirków. Robiłem już podobną ankietę, ale postanowiłem zrobić trochę większe rozeznanie jakie auto mógłbym mieć w miarę szybko max 4 miesiące i pojawiło się kilka opcji na horyzoncie. Uważam, że wydawanie ponad 100k na auto z manualem to już gruba przesada dlatego zdecydowałem, że dopłacę i wezmę coś z automatem i tu opcje są takie.

#samochody #motoryzacja #kia #hyundai #toyota #volkswagen #seat #kiciochpyta #mazda

Który samochód wybrałbyś/wybrałabyś??

• VW T-ROCK 1.5 DSG 9.1% (10)
  • MAZDA CX-30 30.9% (34)
  • NOWA KIA NIRO 1.6 HEV DCT 10.0% (11)
  • TOYOTA C-HR 14.5% (16)
  • VW GOLF/LEON 25.5% (28)
  • HYUNDAI KONA 1.6 HEV 7.3% (8)
  • inne (w komentarzu) 2.7% (3)

Oddanych głosów: 110

• 72
@smarterMe: Teraz na niro mam jeszcze do miesiąca czekać i ma być. Jeszcze nie pojawiło się w Polsce a już zrobili podwyżkę hev/phev 5k a ev 14k. Do tego rabaty są symboliczne.
@smarterMe: Nowe sportage w DCT jest wycofane w PL obecnie. Z automatem dostępne są tylko hybrydy, które przekraczają budżet. Myśle ze nowe niro które jest większe niż wcześniejsza wersja powinno dać radę. Oczywiście mógłbym zamówić manualna xceed czy proceed ale uwazam ze zakup auta z manualem za ponad 100k w XXI wieku to nieporozumienie.
@smarterMe: Suzuki nie ma nic co by mi się podobało. Biorę pod uwagę jeszcze troca 1.5 dsg ale wersje za około 130k dostępne są z manualna klimatyzacja a takie które mnie interesują to od ręki koło 145-150k.
@kogi: Zaczyna się robić powoli nie śmiesznie - mam XXX kasy - chce auto za XXXX w czasach kiedy długo się czeka itd. To są tanie auta do 150k, nie ma co oglądać każdej złotówki, bierz co ci się podoba i już. Jeśli w tej kwocie żadne nie spełnia twoich wymagań to albo dołóż trochę albo zmień wymagania.
@smarterMe: Mój budżet to był 100k, ale stwierdziłem ze trochę go zwiększę i dołożę do lepszej wersji xceeda która zamówiłem za 110k. Na dzień dzisiejszy nowe niro miałbym poniżej 130k za miesiąc. Ile można dokładać?
@kogi: Nie ma górnej granicy. Jeśli szukasz nowego auta do 100k to musisz brać co jest bo to nie jest jakaś zawrotna kwota. Tipo w jako takiej konfiguracji przebija 100k już. Zawsze możesz zainteresować się dusterem, tanie, niezawodne, 1.0, chyba mają automat ale z napędem na przód.