Wpis z mikrobloga

Mirki i Mirabelki pytanie:

Revolut wprowadza polskie IBANy, czy w związku z tym komornik może zająć środki znajdujące się na koncie czy jednak z racji tego że firma jest zagraniczna nie ma władzy do takiego zajęcia? Pytanko nie dla mnie jak coś, ja jestem kryształowo czysty ( ͡° ͜ʖ ͡°). Polskie IBANy ma dawać Aion bank.

#revolut #pytanie #finanse #prawo #komornik
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@netlest: Bo Revolut nie jest polskim bankiem, a bankiem zagranicznym. Otrzymuje nr. IBAN w jakiś sposób użyczone przez Aion Bank, bank nadal pozostaje zagraniczny. Stąd pytanie bo zagmatwana sprawa :)
  • Odpowiedz
@MZ23: No właśnie to jest kluczowe pytanie. Tzn. jak jest skonstruowana umowa między Aion (który w tym systemie OGNIVO jest), a Revolutem (który jak wyżej koledzy podali, nie jest). Ale kwestia jest ja tyle zawiła i rzadko spotykana, że najbezpieczniej będzie się trochę wstrzymać. Skłaniałbym się do wersji, że konto będzie "bezpieczne" od komorników... ale ręki sobie za to odciąć nie dam.
  • Odpowiedz
  • 2
@Tomaszku: Do tego Revolut reklamuje, że wraz z polskim IBANem hajs przepływający przez Revolut będzie miał wpływ na zdolność kredytową itd także sugerują że będą się chętnie dzielić informacjami z konta do polskich baz, IMO strzał w stopę.
  • Odpowiedz
@Tomaszku: Do tego Revolut reklamuje, że wraz z polskim IBANem hajs przepływający przez Revolut będzie miał wpływ na zdolność kredytową itd także sugerują że będą się chętnie dzielić informacjami z konta do polskich baz, IMO strzał w stopę.

@MZ23: no tak, na pewno zakładają, że ich klienci to wszyscy mają komornika...
  • Odpowiedz
  • 1
@UwagaWykopy: Oczywiście nie, ale zauważ ze sporo osób w Polsce ma problemy finansowe, a Revolut był jedną z najpopularniejszych opcji na obejście.
  • Odpowiedz
@MZ23 Aion Bank jest w OGNIVO ale IBAN który masz w Revolucie nie należy do Ciebie tylko do Revoluta jako jego konto techniczne. Nie ma szans na zajęcie. Miałem przez prawie 3 lata komornika, całe szczęście już mi nie wisi na głowie ale używałem DiPocket (teraz już od maja nie ma sensu go używać jbc) i tam IBANy dawał Alior i Santander, nigdy nie było zajęcia.
  • Odpowiedz
Witam.

Otworzyłem konto Revolut, dostałem konto bankowe z numerem IBAN, które znajduje się w oddziale AION. Czy moje wynagrodzenie które będzie wpływać na te konto, będzie bezpieczne od komornika? Czy przez to że numer konta znajduję się w oddziale AION, może mieć do niego dostęp komornik? Z góry, dziękuję za odpowiedź.
  • Odpowiedz