Wpis z mikrobloga

Powiedzcie mi jak podchodzicie do informacji geodety na temat zgodności realizacji z projektem? Weryfikujecie to dokładnie czy podpisujecie jak leci? Wykonawcy mają problem żeby zrobić coś porządnie a później oczekują, że podpiszemy się pod sporymi odstępstwami i uznamy, że jest to zgodne. Z jedną firmą, która działa w połowie Polski mamy właśnie taki problem. Dzisiaj się dowiedziałem, że jedynie na naszym obszarze mają taki "problem" bo gdzieś na Podkarpaciu czy innej Lubelszczyźnie geodeci podpisują im zawsze zgodność z projektem. Znając tę firmę wiem, że na pewno wszystkich swoich realizacji zgodnie z projektem nie robią. Jak to jest u was?
#geodezja #budownictwo #pracbaza
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Hetman_Wielki_Koronny: W jakichś sensownych granicach można im podpisać te odstępstwa, ale jak zrobią gruby przewał to wolę nie dostać kasy za inwentaryzację niż się podkładać za jakieś grosze. Ewentualnie kasa za inwentaryzacje płacona 50% przed i 50% po.
  • Odpowiedz
@Hetman_Wielki_Koronny: GGK proponowal kiedys dopuszczalna odchylke trzykrotnosci bledu pomiaru, ale w przypadku pomiaru gps i tak nie ma duzego pola do manewru. W praktyce jak kabel bylby na wlasciwej dzialce i odstepstwo nie byloby wieksze jak 30-40 cm to mozna by klepnac, bo dokladnosc ulozenia przez wykonawcow tego kabla i tak lepsza nigdy nie jest.
  • Odpowiedz
@PBuzz: Dopuszczalna dokładność to nie to samo co dokładność z jaką mierzysz. Jak będziesz mierzył ortogonalnie węgielnicą i taśmą i osiągniesz dokładność 30 cm to nie widzę problemu, żeby zgodnie z tym co napisał GGK podpisać oświadczenie przy metrowej odchyłce choć zakrawa to już o absurd.
  • Odpowiedz
Nie geodeta jest od obliczania odchylek. Firmy paproki, biorą za inwestycje duże pieniądze, a potem tym za 1000zl masz ryzykować uprawnienia. Od stwierdzania nieistotnosci jest kierownik budowy i niech on sie martwi. A te 0.30m dokladniści przy kablach to jest jak je mierzycie wykrywaczem czy czymś. Mierząc w otwartym wykopie jest to szczegól pierwszej grupy.
  • Odpowiedz