Wpis z mikrobloga

@shm12: @Prima_aprilis:

1. Nalać wody - nie żałować, makaron musi mieć przestrzeń
2. Doprowadzić do wrzenia
3. Posolić wodę - nie żałujcie soli, większość i tak zostanie w wodzie, a makaron nabierze smaku
4. Wrzucić makaron
5. Wyregulować palnik tak, aby woda dosyć solidnie "bulgotała" - pozwoli to na swobodny ruch makaronu w garnku

Po ugotowaniu żadnego przemywania zimną wodą, czy dodawania oliwy (chyba, że jest to składnik dania).
@Prima_aprilis: Możesz robić fikołki z zupką chińską albo spróbować, hokus pokus, makaron nie jest ryżem albo ziemniakiem, jest suszony, wystarczy że naciągnie wodą i jest miękki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Sckb:
Wypłukujesz skrobię i sól z makaronu przez co trudniej potem połączyć makaron z sosem i ma gorszy smak. Pewnie w przypadku makaronu do rosołu nie ma to większego znaczenia, ale przy spaghetti to już poważne naruszenie i można się spodziewać wizytacji, jakiegoś Włocha na kontrolę jakości ;] A właściwie, jaki jest zamysł takiego przemywania? No chyba, że ktoś robi sałatkę z makaronu i musi mieć szybko zimny makaron.