Wpis z mikrobloga

@ewolucja_myszowatych: Masło ogólnie ma teraz inną konsystencję Kiedyś masła z lodówki nie szło rozsmarować, bo się kruszyło, dziś można odkroić kawałek, i z większym lub mniejszym trudem, ale idzie je rozsmarować. Pamiętam, że masło trzymało się poza lodówką w zimnej wodzie, dzięki czemu nie było rozpaćkane, ale też nie było twarde, takie w sam raz do smarowania.
@ewolucja_myszowatych

nie chcę wchodzić w szczegóły ale żeby coś się mogło w UE nazywać masłem musi być z mleka.


Jak widać chyba musimy w te szczegóły wejść:) mleko jest od krówek. To jakiej jest jakości zależy od tego czym się krówki karmi. Mleko na masło irlandzkie pochodzi od krów karmionych trochę inną trawą. Bogatą w beta karoten i inne składniki. To właśnie powoduje to, że masło irlandzkie ma specyficzny kolor, smak i