Aktywne Wpisy
Clermont +70
Przyznam, że przechodzi mnie lekki dreszcz niepokoju, kiedy przeglądam X albo wojenne tagi na wykopie i widzę, jak ludzie (w tym tacy nieustannie czymś się oburzający i chcący uchodzić za czystych jak łza prawilniaków) reagują z ekscytacją – jak jacyś najgorsi zwyrole – na filmiki, na których ktoś ginie na froncie. Jakoś bardzo przewrażliwiony moralnie chyba nie jestem, ale śmierć wydaje mi się należeć do sfery sacrum i niezależnie od tego, jak
Eh i chyba dupa. No cóż życie.
Mieliśmy uzgodnione (z jej strony), ze do 1 września dajemy sobie czas, odpoczynek od siebie. Przez ten czas mamy pomyśleć czy idziemy dalej ze sobą. Dwa lata związku, wiek bliżej 30. Nie piszemy, nie widzimy się itd. No cóż - ok. Wyprowadziła się do mamy, ale zabierając tylko kilka rzeczy. Ja na razie bardzo aktywnie wykorzystałem ten czas - szukając tego faceta jakim byłem kiedyś.
Mieliśmy uzgodnione (z jej strony), ze do 1 września dajemy sobie czas, odpoczynek od siebie. Przez ten czas mamy pomyśleć czy idziemy dalej ze sobą. Dwa lata związku, wiek bliżej 30. Nie piszemy, nie widzimy się itd. No cóż - ok. Wyprowadziła się do mamy, ale zabierając tylko kilka rzeczy. Ja na razie bardzo aktywnie wykorzystałem ten czas - szukając tego faceta jakim byłem kiedyś.
Myślałem, że autonomiczne samochody i robienie z ludzi NPC we własnym życiu to gówno, ale to, co (oprócz profanacji nazwiska) robi Dall-e z grafiką (generuje dowolny obraz na podstawie krótkiego opisu - patrz: załącznik) i zaczyna robić Codex z programowaniem, wywróciło mi flaki, widziałem też już automaty do muzyki i tekstów.
Praca twórcza i artystyczny dorobek ludzkości zostały całkowicie oplute i obdarte z wartości przez kilku technologicznych złamasów, nie mam już złudzeń, że któryś z tych łbów się zastanowi "ej, #!$%@?, stop, co my robimy?". Mieli zabierać pracę i eliminować gówniane, powtarzalne czynności, żebyśmy mogli normalnie żyć, a zaczęli od zabierania radości z życia i satysfakcji z tworzenia. Na szczęście bozia patrzy i może ześle raka na nich albo chociaż na ich obsrane dzieci, żeby się #!$%@? od normalnych ludzi i zajęli czymś innym.
ps wszyscy #programista15k również mogą teksty "programowania nie da się zautomatyzować" wsadzić między bajki, które potem AI może wyrenderuje dla zabicia czasu w kolejce do pośredniaka - nie da się zautomatyzować takiego, jakie znacie dziś, po prostu sposób programowania zostanie całkowicie zmieniony i wasze umiejętności zostaną #!$%@? na śmietnik historii. Kibicuję tej branży, bo to też pewnego rodzaju #sztuka, ale kierunek rozwoju Codex jest oczywisty.
#bzdr #sztucznainteligencja #ai #gownowpis #zalesie #grafika #grafikakomputerowa
@mizantrol: po tej prezentacji to stało sie dla mnie jasne. Jeśli ktoś jest w stanie zebrać założenia i przekazać je programiście, to równie dobrze może przekazać je komputerowi, który z czasem będzie coraz lepiej rozumiał jaki efekt chcesz osiągnąć.
Nie mogę stronki teraz znaleźć, ale ogólnie wyobraź sobie, że kupujesz dzieło stworzone przez komputer.
@budyn: nie umiem sobie tego wyobrazić, bo coś, co zostało wygenerowane bez żadnego wysiłku i wkładu, to nie jest dzieło. O tym jest mój wpis.
Komentarz usunięty przez autora
@Francao: jasne - to, co zrobili, samo w sobie jest warte oklasków, podobnie jak bomba atomowa - zrobiłeś, jesteś super, ale nie używaj, bo na dłuższą metę robi to więcej szkód niż pożytku, prace milionów ludzi, gdzie największą wartością jest
@dhg666: przeczytaj dokładnie wszystko, co napisałem:
@dhg666: no i sumie to bagatelizujesz to tak samo jak ja jeszcze dwa dni temu. To nie robi "małpek ze śmiesznymi czapkami" - to robi wszystko, o co zapytasz, obejrzyj dostępne przykłady i zobaczysz dowolnie absurdalną rzecz w dowolnym stylu graficznym. To jest praktycznie koniec stocków
@zibizz1: mówisz nadal o programowaniu jakie znasz dzisiaj. Za jakiś czas nie będzie już "fragmentów kodu", po prostu będziesz mówił "komputerze, dostosuj mi konfigurator, by działał tak i tak" - tak, jak dzisiaj mówisz to programiście, i nie będzie cię interesowało jak wygląda kod, po prostu dostaniesz coś, co działa, tak jak nie widzisz procesu rysowania misia z gitarą.
Dziś wydajesz polecenia precyzyjnie, za jakiś czas komputer będzie rozumiał te nieprecyzyjne - tak jak dziś jakiś Python czy inny PHP jest tłumaczony na zera i jedynki, tak jutro nie będziesz musiał
1. Tak, dziś już mówisz i Codex robi Ci program. To jest teraźniejszość, nie przyszłość.
2. Te wszystkie zajebiste narzędzia bazują na ludzkiej pracy, na danych, google translate zaczęło mieć pare lat temu problem z tym że ich translator zaczął się zapętlać bo zaczął uczyć się na własnych rezultatach co pogorszyło jego jakość. Brak nowych danych, brak progresu. Dane wejściowe są nieprecyzyjne i wyjściowe są nieprecyzyjne, zawsze będą. Nasz mózg operuje na danych nieprecyzyjnych dlatego to robi wrażenie.
3. Do końca mojego życia, czyli przynajmniej 50 lat zero zagrożenia ze strony AI w IT.
4. Kto iteruje od 1?
5. "Dajcie mi punkt podparcia a poruszę ziemię" dziś można zastąpić na "dajcie mi wystarczająco duży zestaw danych i wystarczającą moc obliczeniową a rozwiążę każdy problem" i to jest klucz tak jak
A) kalkulator który dodając 2+3 zwróci ci 5.04 , gdzie liczba zer będzie rosnąć z każdym rokiem rozwoju AI
B) załącznik
To właśnie mam na uwadze mówiąc skomplikowany konfigurator, jeszcze sporo wody w Wiśle popłynie zanim coś się zmieni w tym temacie
@zibizz1: dziś robi gówno, a nie program, ale pokazuje, jak będzie to działało za kilka -naście lat. Nikt nie twierdzi, że to dziś jest super-duper, nawet twórcy to jasno napisali: "dopiero ledwie dotknęliśmy tego, co może być zrobione".
@bzdr: Ty uważasz że
postęp = praca
a ja uważam ze
postęp = praca
Krytykować Ai współcześnie to trochę tak jakby krytykować silnik parowy w przeszłości. "Człowieku wiesz ile płótna można wyprodukować dziennie przy pomocy takiej
@Keiosss: nie przeczytałeś mojego wpisu, co? Nie piszę o utracie pracy, tylko o utracie przyjemności z życia i satysfakcji
Wytrenowanie modelu wielkości GPT-3 to pare milionów USD, wliczając próby i prace z 30 milionów + pensje ludzi
Do jego uruchomienia potrzeba sprzętu za minimum 100k USD, kilkaset GB RAM
Żeby osiągnąć AGI trzeba przemnożyć wielkość modelu ok x300. Czyli biorąc pod uwagę że rozwój się utrzyma to z