Aktywne Wpisy
Przydupaska +18
Jak opanować nerwy podczas egzaminu na prawo jazdy? Zdaję już chyba setny raz i ciągle się stresuję. Ręce na kierownicy latają, lewa noga też żyje swoim życiem:/ Przez to wszystko nie jestem w stanie zrobić jakiegokolwiek precyzyjnego manewru. Każdy egzamin kończy się porażką i mimowolnymi wymiotami (raz nawet nie zdążyłam dobiec do toalety w Wordzie. Pomocy!
#prawojazdy #pomocy #pytanie #kiciochpyta
#prawojazdy #pomocy #pytanie #kiciochpyta
Tajlosfit +113
Może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego w internecie zbiera się na wóz strażacki, który powinien być sfinansowany z podatników? Dlaczego straz pożarna nie ma pieniędzy na wóz strażacki? #zrzutka
Amorek szafirowy (Boissonneaua jardini) - gatunek ptaka z rodzaju Boissonneaua z podrodziny paziaków (Lesbiinae) w rodzinie kolibrowatych (Trochilidae). Występuje w Kolumbii i Ekwadorze. Zasiedla pacyficzne zbocza Andów od departamentu Chocó w południowo-zachodniej Kolumbii do prowincji Pichincha w północno-zachodnim Ekwadorze. Zamieszkuje głównie wnętrze i skraje wilgotnego, omszałego lasu pierwotnego i wtórnego, ale występuje również w krajobrazach krzewiastych. Jest obecny na wysokościach pomiędzy 800 a 1700 m n.p.m. w Ekwadorze i między 350 a 2200 m n.p.m. w Kolumbii, ale najczęściej występuje powyżej 1200 m n.p.m. Jest terytorialny i chroni kępy kwiatów przed innymi ptakami nektarowymi. Żeruje na każdym poziomie lasu, od niższych warstw do koron drzew. Zjada również małe owady, na które poluje w locie, nurkując z zasiadki.
#zwierzeta #ptaki #zwierzaczki
z rodzaju Boissonneaua w porcji był już: Amorek ognisty (Boissonneaua matthewsii)
fot. Mary Torres
fot. Ana Silva
fot. Jean-Luc Baron
fot. Glenn Bartley
fot. Jean-Luc Baron
fot. JFP Birds
fot. JFP Birds
fot. Sophie Giriens
fot. hawk person
fot. Mary Torres
fot. David Cespedes
fot. GRALLARIA2012