Internet światłowód UPC, Orange, T-Mobile vs lokalny operator. Łączę Nexera z POPC. Czy lepiej wybrać ofertę "dużego" operatora czy iść do lokalnego? Głównie chodzi mi o stabilność połączenia i sprzętu (bo słyszałem że u dużych są z tym problemy). Cenowo oferty wraz z TV wychodzą podobnie.
I na jakiej zasadzie działa tv jambox? To jest iptv i trzeba doprowadzać Ethernet do dekodera tak?
@aplplazu: nie wiem co to za lokals, ale bym go sprawdził. Wielka trójca ma z-----y routing, czyli chcesz się połączyć z serwerem ponsadziecku, to dane idą przez Niemcy, albo inne Węgry. Kiedyś w Vectrze się coś z-----o i ścieżki do serwera potrafiło 30s szkuac, rozwiązanie problemu, wyślij traceroue z 10 minut, panie co pan chcesz od nas utrata pakietów poniżej 1% wszytko dziala.
Zgadnij skąd internet bierze lokalny dostawca ( ͡°͜ʖ͡°) Że nie wspomnę o tym, że często są kwiatki jak n-ty NAT, pojedyncze publiki na całe osiedle i tak dalej.
@mutencath: Nie do konca, moga brac internet od UPC czy Orange a moga brac transmisje do epixa czy innego punktu wymiany ruchu. T-Mobile tez stosuje podwojny nat po swiatlowodzie.
@ConanLibrarian: wszędzie są problemy, tyle że lokals jest na miejscu i raczej stara się dbać o sieć. Będąc klientem Orange (czasy ADSL) widziałem już wiele i podziękowałem.
@aplplazu: To ja może anegdotycznie: Vectra przez 6 lat - okolice centrum we Wrocławiu. Padlisko straszne, w okolicy 2018 robili jakieś upgrejdy przez co internet lubił wariować średnio raz na tydzień-dwa. Przyniosło efekt, bo do 2020 nie było z nimi problemów (prócz podnoszenia rachunków znikąd i bardzo wątpliwej jakości systemów wewnętrznych). Niemniej kilka lat płaciłem za coś, co nie działało tak, jakbym się tego spodziewał. Od praktycznie roku orange światłowód również wrocław,
@aplplazu: @mutencath: Z mojej strony tak Nexera stawiala lacze ale lokalna firma byla pierwsza, nie narzekam poza podwojnym natem ktory jeszcze nie zdazyl mi zajsc za skore. Znajoma korzysta z orange na laczu Nexery i nie narzeka ale obydwoje jechalismy wczesniej na LTE czy radiowkach wiec nie ma porownania do podobnego lacza.
Dawno, dawno temu matka mi mówiła bym nie chodził po nocy bo jacyś dziwni ludzie mogą się kręcić. I tak sobie teraz myślę po tych paru latach że to ja mogę być tymi dziwnymi ludźmi.
Internet światłowód UPC, Orange, T-Mobile vs lokalny operator.
Łączę Nexera z POPC.
Czy lepiej wybrać ofertę "dużego" operatora czy iść do lokalnego? Głównie chodzi mi o stabilność połączenia i sprzętu (bo słyszałem że u dużych są z tym problemy). Cenowo oferty wraz z TV wychodzą podobnie.
I na jakiej zasadzie działa tv jambox? To jest iptv i trzeba doprowadzać Ethernet do dekodera tak?
@aplplazu: A ja słyszałem, że są problemy u małych.
I co
Kiedyś w Vectrze się coś z-----o i ścieżki do serwera potrafiło 30s szkuac, rozwiązanie problemu, wyślij traceroue z 10 minut, panie co pan chcesz od nas utrata pakietów poniżej 1% wszytko dziala.
Najlepszy net od dużego opa to była
Zgadnij skąd internet bierze lokalny dostawca ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Że nie wspomnę o tym, że często są kwiatki jak n-ty NAT, pojedyncze publiki na całe osiedle i tak dalej.
T-Mobile w ogóle ma super pomysły i sprzęt, szczególnie dla klienta biznesowego. Jak słysze hasło T-Mobile Tytan to mnie skręca ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Vectra przez 6 lat - okolice centrum we Wrocławiu. Padlisko straszne, w okolicy 2018 robili jakieś upgrejdy przez co internet lubił wariować średnio raz na tydzień-dwa. Przyniosło efekt, bo do 2020 nie było z nimi problemów (prócz podnoszenia rachunków znikąd i bardzo wątpliwej jakości systemów wewnętrznych). Niemniej kilka lat płaciłem za coś, co nie działało tak, jakbym się tego spodziewał.
Od praktycznie roku orange światłowód również wrocław,
@aplplazu: Nielokals też jest na miejscu. A nawet w wielu miejscach.
Czasem jest lepszy niż inni, czasem taki sam, a czasem gorszy.
Na podstawie szczegółowych danych oceniam, że wszyscy są w tym miejscu świetni.
;)