Wpis z mikrobloga

#kino #czechy #janzizka #historia #europa #polska #bekazpisu #film
Czesi właśnie wypuścili trailer filmu o swoim bohaterze narodowym, Janie Żiżce (ogólnie bardzo ciekawa postać z Polską w tle, polecam sobie o nim poczytać)

Film w gwiazdorskiej obsadzie (Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger), w języku angielskim, widać, że skierowane na rynek zewnętrzny. Zapowiada się bardzo interesujące widowisko historyczne.

Pamiętam, jak PiS mówił o odrodzeniu polskiej kultury, i że już mają w zanadrzu wiekopomne dzieło o Piłsudskim, Jagielle czy kim tam.
I jak, tam, udało się coś nowego nagrać, czy jedyne filmy o światowym zasięgu, które wypuścimy to 365 dni i inne erotyki?
k.....s - #kino #czechy #janzizka #historia #europa #polska #bekazpisu #film
Czesi w...
  • 12
@krizis: Otóż polskie kino ma się ostanio czym pochwalić w przeciwieństwie do czeskiego, które w tej chwili znajduje się w stanie śmierci klinicznej czyli w takim w jakim było polskie w latach 2005 - 2017. Dlatego byłbym ostrożny z onanizowaniem się nad tym filmem przed premierą bo może stać się klapą - zwłaszcza, że Petr Jákl nie ma praktycznie żadnego dorobku bo reżyserował tylko 3 filmy w tym takiego gniota jak
@krisstof2: napisałem, że chodzi mi o filmy skierowane na rynek zewnętrzny. Dwa, odniosłem się do tego, że PiS miał w planach wielkie hollywodzkie widowisko historyczne i nic z tego nie wyszło. Nie piszę tutaj o filmach, takich jak Boże Ciało, czy tym podobne, które są dobre, i ludzie za granicą je doceniają, ale nie są w żadny sposób "popularne" ani "hollywoodzkie".
Co do reżyserów, film zapowiada się przyzwoicie, w moim klimacie,
udało się coś nowego nagrać, czy jedyne filmy o światowym zasięgu, które wypuścimy to 365 dni i inne erotyki

@krizis: "Twój Vincent" był przecież światowym hitem
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@chigcht: ale był hitem bo to było coś zupełnie innego niż reszta tytułów wtedy (klatki to namalowane osobno obrazy)

A w Smoleńsku nie chciał grać nikt znany poza ultra pisowskim zelnikiem którego może część kojarzy xD
@krizis: mi się marzy nakręcenie trylogii Sienkiewicza jeszcze raz, ale trzeba na to konkretnego szmalu i aktorów. Kostiumy, scenografia, bitwy z prawdziwego zdarzenia. Byle tylko pis się za to nie brał, bo wyszło by gówno jak te ich inne filmy.
@krizis: Ciekawe, czy ten film spodoba się Sapkowskiemu.
I czy okaże się być produkcją w stylu "Bravehearta" lub "Wikinga" albo chociaż "Ogniem i mieczem", "Potopu" czy "Krzyżaków".

@jaroty: Do pewnego stopnia spośród obsady tego filmu byli znani wcześniej również Redbad Klijnstra (z "Gier ulicznych" i "Młodych wilków 1/2") i Ewa Dałkowska (z "Bez znieczulenia" i "Komedii małżeńskiej"). Choć owszem, nie byli nigdy żadnymi gwiazdami, tylko najwyżej dwójką aktorów, których gęby