Szanowny kolega @milosz1204: prosił o przepis na aglio e olio. Oto jak ja robię najprostsze włoskie danie, które jest wybitnie smaczne.
Stawiasz osoloną wodę na gazie, czekasz aż zacznie wrzeć, wtedy wrzucasz spaghetti na 7/8 minut. W międzyczasie kroisz czosnek (ja lubię dużo) na cieniutkie plasterki. Na patelnię/do rondla lejesz dużo oliwy, w---------z czosnek, papryczkę peperoncino i lecisz na małym ogniu. Gdy makaron będzie dobry (al dente), wtedy wrzucasz go na oliwę z czosnkiem. W razie w dolewasz troszkę wody spod makaronu ze skrobią dla uzyskania lepszej konsystencji sosu. Bierzesz głęboki talerz, nakładasz, ja lubię dodać w tym momencie odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Niektórzy dodają odrobinę natki pietruszki. Absolutnie zabronione jest dodanie startego sera. Gotowe, jesz cudowny włoski posiłek.
@chianski: ewentualnie można dodać startą gołdę/ kurczaka/keczup i wszystko na co ci przyjdzie ochota, serio włosi to debile, nawet tego nie sprawdzają
@chianski: już dałem plusa, ale zobaczyłem żeby nie wrzucać sera i cofnąłem. Jeżeli już mamy być purystami to aglio e olio musi być z pietruszką, a nie z jakimś prostackim pieprzem, jak w jakimś cacio e pepe.
Typek z kanału "Sprawdzam jak" wyjaśniony przez widza za wrzucanie klik-bajtowych miniaturek na swoim live prezentujących zalane miasto (foto w komentarzu) #powodz #sprawdzamjak #wroclaw
Stawiasz osoloną wodę na gazie, czekasz aż zacznie wrzeć, wtedy wrzucasz spaghetti na 7/8 minut. W międzyczasie kroisz czosnek (ja lubię dużo) na cieniutkie plasterki. Na patelnię/do rondla lejesz dużo oliwy, w---------z czosnek, papryczkę peperoncino i lecisz na małym ogniu. Gdy makaron będzie dobry (al dente), wtedy wrzucasz go na oliwę z czosnkiem. W razie w dolewasz troszkę wody spod makaronu ze skrobią dla uzyskania lepszej konsystencji sosu. Bierzesz głęboki talerz, nakładasz, ja lubię dodać w tym momencie odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Niektórzy dodają odrobinę natki pietruszki. Absolutnie zabronione jest dodanie startego sera. Gotowe, jesz cudowny włoski posiłek.
#f1
@chianski: ( ಠ_ಠ)
Ser ma zbyt intensywny smak, który zabije oliwę. To danie składa się de facto z pasty, czosnku i oliwy, ma być maksymalnie proste.
@DonSizar: toż to zbrodnia
@chianski: Kolego, wsadzić ciepłą kiełbasę w bułkę i zapić piwem to każdy głupek potrafi (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
#bojowkawloskiegozarcia