Wpis z mikrobloga

Uszanowanie, jest problem.

Z auta wystają mi dwie kostki od radia. Kable tak, jak zaznaczone na obrazku.
W radiu natomiast mam jedną kostkę, kolory kabli również oznaczyłem na obrazku.

Głośniki pal licho, znajdę na czuja, gdzie podłączyć, bo mam tylko 2 z przodu.
Gorzej z zasilaniem, bo inne kolory kabli na kostkach i nie wiem jak to podłączyć.

Znalazłem schemat tej kostki z radia, ale nie pasują mi numery pinów.
Do kostek wystających z auta nie ma w internecie schematu z takim układem pinów i kolorem kabli.

Jest jakiś spec, który wie jak to połączyć, żeby grało?

#radiosamochodowe #elektryka #samochody
S.....T - Uszanowanie, jest problem.

Z auta wystają mi dwie kostki od radia. Kable...

źródło: comment_1651337518HblGiyk9PAFp0MqMcVJTKr.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@eugeniusz_geniusz: No właśnie tu też jest problem, bo google poza zdjęciami samego radia to nic innego nie wie. Przejściówki też nie mogłem znaleźć. Poza tym te kostki ISO z auta mają inny układ pinów niż te na schematach w internecie.
  • Odpowiedz
@bartiprog: Na razie dowiedziałem się tyle:

Brązowy (grubszy kabel) to minus
Niebiesko czarny (też grubszy) to obstawiam plus
Brązowo-czerwony jest napięcie
Szaro-biały jest napięcie
Biało-fioletowy napięcie po przekręceniu kluczyka
  • Odpowiedz
@SerasVCT: No to ja bym dał brązowy na masę, niebieskoczarny na podtrzymanie a biało-fiolet na zasilenie. W sumie dziwny standard, bo żółty i czerwony to zawsze są zasilanie i stacyjka, przynajmniej w tych samochodach co ja grzebałem
  • Odpowiedz
@bartiprog: Podłączyłem te grubsze przewody ze sobą. Z radia to żółty i czarny. Czerwony z radia podłączyłem tam, gdzie jest prąd po stacyjce. Ale jest problem, że radio włącza się dopiero na zapłonie, a nie na pierwszej pozycji kluczyka. Da się to zmienić, czy to auto już tak ma?
  • Odpowiedz
@SerasVCT: Dziwne, ale widocznie tak jest stacyjka podłączona że dopiero na zapłonie daje sygnał. Może tam by można się wpiąć pod pierwszą pozycję ale tego to już nie wiem, przy stacyjkach nigdy nie grzebałem.
  • Odpowiedz