Wpis z mikrobloga

@dzangyl: @RafDan: trzeba aż tak nisko latać. Znam (emerytowanego już) pilota Mi-8 i on mówi, że im niżej, tym bezpieczniej. Czasami wręcz żeby pilot był w koronie drzew. Dzięki temu nawet ręczna b--ń przeciwlotnicza nie jest groźna. Głowice nie mają dość czasu, aby się uzbroić i uszkodzić śmigłowce. Na radarach też nie widać wtedy maszyn. Wadą jest większa szansa na zahaczenie o coś i że łatwiej zauważyć cywilom,
  • Odpowiedz
@jestem_na_dworzu: a mi właśnie emerytowany pilot mówił że taki przelot naraża na ostrzał z broni maszynowej zwykłego napotkanego żołnierza, nie wspominając o czymś mocniejszym. Tak niski przelot nie jest potrzebny, wystarczy znać czym dysponuje przeciwnik, i od jakiej wysokości łapie. Jak będzie miał pecha, i trafi na manpada na takiej polanie, to nawet może lecieć 2cm nad ziemią, nic mu to nie da (po to ma flary żeby to zbijać).
  • Odpowiedz
a mi właśnie emerytowany pilot mówił że taki przelot naraża na ostrzał z broni maszynowej zwykłego napotkanego żołnierza, nie wspominając o czymś mocniejszym.

@RafDan: Amerykanie w Wietnamie latali NoE - Nap of Earth - właśnie dlatego, że w ten sposób piechur zobaczy śmigłowiec tylko przez kilka sekund gdy ten będzie przelatywał dokładnie nad nim (o ile w ogóle). W tym czasie nie zdąży wycelować ani strzelić. Jeśli chcesz się chronić przed ostrzałem z broni ręcznej to musisz lecieć albo ekstremalnie nisko (jeśli jest o.plot.), albo bardzo wysoko (jeśli nie ma o.plot.).

Obszar, z którego masz czystą linię strzału (line of sight) na ziemi jest znacznie większy jeśli lecisz na kilkuset metrach. Na takiej otwartej przestrzeni oczywiście przewaga niskiej wysokości jest mniejsza, ale... większość manpadów musi być mieć cel na tle nieba żeby poprawnie namierzyć i ma pewny minimalny dystans na którym
  • Odpowiedz
@jestem_na_dworzu: w battlefieldzie też zazwyczaj chowało się blisko ziemi, poniżej pewnego pułapu igły i stingery nie mogły naprowadzić na Ciebie pocisku ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale mogłeś dostać za to z rpg czy z czołgu jak ktoś obliczył jak strzelać. dobrze, że ruscy jednak grali w csgo, a nie droższe gry
Illidank - @jestemnadworzu: w battlefieldzie też zazwyczaj chowało się blisko ziemi, ...
  • Odpowiedz