Wpis z mikrobloga

Niestety nadeszła pora i trzeba złożyć PIT 38. Planuję to zrobić przez e-PIT.
Obrót związany z krypto (a raczej z jego ekspozycją) na Revolut pobrałem sobie w wyciągu, podliczyłem wszystko co włożyłem i wyjąłem i jak rozumiem to jest przychód i koszty uzyskania przychodu?

Teraz pytanie jak to ustrojstwo uzupełnić żeby gafy nie strzelić?
Za wszelkie porady składam serdeczne podziękowania ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#kryptowaluty #podatki #pit #revolut
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kalkulatorgieldowy: Zerknąłem trochę ku pewności. Już chwilę przed twoją odpowiedzią udało mi się uzupełnić.
Czyli na PIT 38 wchodzę w pozycję:
Inne przychody, w tym uzyskane za granicą oraz odpłatne zbycie walut wirtualnych art. 30B ust. 1A ustawy
Potem uzupełniam poz. 34 z PIT-38 i poz. 35 z PIT-38 i na tym w zasadzie koniec.

Na końcu jeszcze uzupełniam na głównej stronie zeznania Stawka podatku – zbycie walut wirtualnych: jako
  • Odpowiedz
@barto142: a czy Revoluta nie trzeba dodać jako dochód za granicą? tam niżej w "Inne przychody, w tym uzyskane za granicą oraz odpłatne zbycie walut wirtualnych art. 30B ust. 1A ustawy" można wybrać że uzyskane z innego kraju. Revolut jest brytyjski a iban pochodzi z litwy
  • Odpowiedz
@1L31L5: znika ale to też pewnie dlatego, że mam większe koszty więc i tak nic nie zapłacę. Chyba za 3-cim razem jak wpisałem to już zostało ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
@1L31L5: Jeżeli wpłacasz 1000 zł a po wyjęciu ostatecznie dostajesz na to konto 1200zł (gdzie po drodze masz prowizje Revoluta) to i tak ostatecznie rozliczasz te końcowe wartości. Tak na dobrą sprawę możesz sobie w Revolucie wygenerować raport na dany okres w Excelu i na nim bazować. Przynajmniej ja tak robiłem
  • Odpowiedz