Aktywne Wpisy
Napedikr +393
Ktoś mi powie dlaczego pomimo skumulowanej prawie 50% inflacji, nikt nie planuje waloryzacji kwoty wolnej od podatku oraz progu podatkowego w tym kraju? To jest skandal większy niż kredyt 0% w #nieruchomosci . W drugim progu relacja netto do brutto to 50%.. Z 10tys brutto na konto wpada 5tys, jeśli to nie jest kradzież to jak to nazwać?
#praca #podatki #ekonomia
#praca #podatki #ekonomia
Filozofwdresiee +206
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Kupiłem razem z narzeczoną mieszkanie. Każdy dał po połowie, więc każdy z nas jest równoprawnym współwłaścicielem. Jakiś czas temu się rozstaliśmy, ja zostałem w tym mieszkaniu. Teraz dzwoni do mnie że pilnie potrzebuje kasy i ma już kupca, z grzeczności pyta czy odkupię jej połowę. Mówię że nie mam takiej kasy na już. A ona mi na to że w takim razie we wtorek przychodzi ten kupiec i kupuje te 50% mieszkania i od razu chce zamieszkać. Jak to będzie wyglądać? Rozumiem że skoro są dwa pokoje, to każdy będzie mógł zająć po jednym (są identycznych wymiarów) ale co z łazienką, co z kuchnią, co z przedpokojem?
Gdzieś czytałem się współwłaściciel ma prawo ma siłę wykupić drugiego współwłaściciela. Bierze się rzeczoznawcę, on wycenia, spłaca się taką kwotą współwłaściciela i ma spieprzać.
Prawda to?
#prawo #pytaniedoeksperta #nieruchomosci #inwestycje #mieszkanie
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #62658fa98804c9d07732f718
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Doceń mój czas włożony w projekt i przekaż darowiznę
Źle rozumiesz, obydwaj będziecie mieli równe prawo do użytkowania całego
Nie lepiej Ci wziąć kredyt? Santander oferuje takie hipoteki, że Twoja część mieszkania może być
@2564: Kupujący ma roszczenie o dopuszczenie do współposiadania, więc OP go powinien dopuścić. Jeżeli tego nie zrobi, to oczywiście nie może sobie siłą wejść, ale w sądzie wygra taką sprawę.
Prawda jest taka, że jedyny sens takiej operacji (czyli kupienia połowy mieszkania) to nie jest mieszkanie tam z obcym chłopem, a zniesienie współwłasności. Kupiec