Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Kupiłem razem z narzeczoną mieszkanie. Każdy dał po połowie, więc każdy z nas jest równoprawnym współwłaścicielem. Jakiś czas temu się rozstaliśmy, ja zostałem w tym mieszkaniu. Teraz dzwoni do mnie że pilnie potrzebuje kasy i ma już kupca, z grzeczności pyta czy odkupię jej połowę. Mówię że nie mam takiej kasy na już. A ona mi na to że w takim razie we wtorek przychodzi ten kupiec i kupuje te 50% mieszkania i od razu chce zamieszkać. Jak to będzie wyglądać? Rozumiem że skoro są dwa pokoje, to każdy będzie mógł zająć po jednym (są identycznych wymiarów) ale co z łazienką, co z kuchnią, co z przedpokojem?

Gdzieś czytałem się współwłaściciel ma prawo ma siłę wykupić drugiego współwłaściciela. Bierze się rzeczoznawcę, on wycenia, spłaca się taką kwotą współwłaściciela i ma spieprzać.
Prawda to?

#prawo #pytaniedoeksperta #nieruchomosci #inwestycje #mieszkanie

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #62658fa98804c9d07732f718
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Doceń mój czas włożony w projekt i przekaż darowiznę
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: Możesz złożyć pozew o sądowe zniesienie współwłasności, ale bez tego nie masz prawa do żadnego wykupu "na siłę", nie masz też prawa pierwokupu udziałów. Jeżeli chodzi o wykup to tutaj nic nie zrobisz i współwłaściciel będzie miał prawo się wprowadzić. Jedyne co mi przychodzi na myśl to kombinowanie z kredyten hipotecznym, jeżeli takowy macie - "wypisanie" jednego z kredytobiorców wymaga zgody obu + zgody banku.
  • Odpowiedz
  • 41
@AnonimoweMirkoWyznania niezła próba, ale na drugi raz postaraj się bardziej, chyba że stanowicie z była narzeczona i kupcem trio które nie tylko nie zna prawa, ale nawet nie potrafi się posługiwać przeglądarka, która by obaliła większość tych bzdur, w pozostałym zakresie polecam jednak konsultacje prawna u radcy prawnego/adwokata, a nie portal że śmiesznymi obrazkami
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@AnonimoweMirkoWyznania: jeżeli gość będzie chciał się wprowadzić wbrew Twojej woli to będzie zakłócał Twój mir domowy. Sytuacja identyczna jak przy licytacjach komorniczych nieruchomości z lokatorami. Możesz wymienić zamki, nie wpuszczać go, dzwonić na policję. Prawo jest po Twojej stronie, ale gość może kombinować i próbować rozwiązań nielegalnych / siłowych. Pytanie ile masz cierpliwości i samozaparcia.
Nie lepiej Ci wziąć kredyt? Santander oferuje takie hipoteki, że Twoja część mieszkania może być
  • Odpowiedz
Prawo jest po Twojej stronie

@2564: Kupujący ma roszczenie o dopuszczenie do współposiadania, więc OP go powinien dopuścić. Jeżeli tego nie zrobi, to oczywiście nie może sobie siłą wejść, ale w sądzie wygra taką sprawę.
  • Odpowiedz
@2564: Kodeks cywilny wprost wskazuje, że współwłaściciel może z rzeczy korzystać i ją współposiadać.

Każdy ze współwłaścicieli jest uprawniony do współposiadania rzeczy wspólnej oraz do korzystania z niej w takim zakresie, jaki daje się pogodzić ze współposiadaniem i korzystaniem z rzeczy przez pozostałych współwłaścicieli (art. 206)

Prawda jest taka, że jedyny sens takiej operacji (czyli kupienia połowy mieszkania) to nie jest mieszkanie tam z obcym chłopem, a zniesienie współwłasności. Kupiec
  • Odpowiedz