Wpis z mikrobloga

@Karoleer: ogolnie z tego co wiem sa rozne warunki dotyczące oplat za przesylki. Nadawca/odbiorca moze opłacać calosc, moze byc podzial ze transport nadawca, oplaty skarbowe odbiorca, moze być tak ze odbiorca placi tylko za VAT.
Jeeli chodzi o naliczanie opłat celno-podatkowych to chyba naliczane są z wartosci towaru+kosztów transportu.
Z tego co wiem to przy zbieraniu dokumentów do odprawy można zaznaczyć czy chcemy skorzystać z zabezpieczenia firmy czy chcemy sami zapłacić
  • Odpowiedz
@Karoleer: kumpel kiedyś wysłał do z USA do Polski paczkę morską z ubraniami, pomiędzy które włożył filiżanki. Po jakimś czasie dostał list z głównej siedziby w Częstochowie, że filiżanki podlegają ocleniu i jakąś wysoką kwotę z dupy podali (nie pamiętam już jaką). Odpisał im, że te filiżanki nie przedstawiają dla niego żadnej wartości i mogą je sobie zostawić, żeby mogli kawę na bazie parzyć i w nich pić. Odpisali mu, że
  • Odpowiedz
@neoleszcz: ależ niech sobie płacą do woli, tylko niech potem nie próbują tego ode mnie ściągać bezpodstawnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@liseknyc:

Odpisali mu, że oni tak nie mogą zrobić i oddali mu bez tego wymyślonego cła.

a to też jest fajna opcja, kiedyś przerabiałem podobny problem z gitarą zamówioną z USA. Po krótkiej konsultacji z nadawcą paczka została skierowana do zwrotu i wyobraź sobie, straszny
  • Odpowiedz
Nie, w żadnym wypadku. Żeby było zabawniej, to "zgłoszenie celne", które mi przesłali w ramach reklamacji było podpisane przez agenta celnego, który wedle moich ustaleń, w ogóle nie istnieje. Ten wątek też został poruszony w pozwie i co ciekawe, fedex temu nie zaprzeczył - a to należy rozpatrywać przez pryzmat 230 kpc.

@Karoleer: liste agentow mozna zobaczyc pod tym linkiem https://puesc.gov.pl/seap_pdr_extimpl/slowniki/4016
  • Odpowiedz
@SpalaczBenzyny: też miałem taką sytuację, kupując w amazon.pl, za wszystkie opłaty w tym vat jest odpowiedzialny sprzedawca wg polityki amazonu, jesli mimo to poczta pobrała vat to piszesz do sprzedawcy co odwala, jak nie wyrazi najmniejszej chęci uregulowania to od razu piszesz do amazonu i oddadzą ci kasę z tytułu gwarancji od a do z. To samo jest z amazon.de, amazon.fr ale nie wiem jak jest z amazon.co.uk
  • Odpowiedz
podatek jest 23%. Do wartości towaru dodaje się koszt transportu do miejscia wprowadzenia na towar wspólnoty, dlatego pewnie koszt transportu wyszedł więcej niż to warte i stad "50%" podatku.

@turbine: Za samo przygotowanie do odprawy ciągną zdaje się nie mniej jak 70zł. Nie mniej kwit, którego nie są w stanie sensownie wytłumaczyć to już raczej mogą sobie w tyłek wsadzić.
  • Odpowiedz
@turbine: A jakie prawo nakłada na nich obowiązek, aby odprawa była w cenie paczki?. Tak samo pobierają % od kwoty która wynika z odprawy. Tak samo usługa taka jak pobranie jest dodatkowo płatna w każdej innej firmie...
  • Odpowiedz
@Karoleer: Ale jesli sklep z poza UE niedopelnia obowiazku informacji o dodatkowych kosztach przy sprowadzaniu do UE to nie mozna obciazac kuriera, a sklep.
Kurier probojac wywiazac sie z umowy posredniczy tylko miedzy toba a izba celna w celu wydania paczki.

Tak jest w praktyce w hiszpanii i strefach wylaczonych ze wspolnej strefy ekonomicznej np. wyspy kanaryjskie gdzie bedac w hiszpanii masz clo... Do paczki musze dodac 7% podatku +clo +
  • Odpowiedz
@turbine: gdzie tak? W hiszpanii sie z tym nie spotkalem.
Kurier dopoki nie ma papierow SKAD ma znac finalne koszty rozliczenia paczki? Przeciez to by oznaczalo duzo dluzsza finalna droge paczki i niewygode na co malo ktory kosument by sie zdecydowal
  • Odpowiedz
@pikey: bardzo chętnie, ale w gruncie rzeczy, to nierealne. tutaj jest za dużo zmiennych, taki "uniwersalny" poradnik musiałby obejmować każdy potencjalny scenariusz, a to jest lekką ręką kilkadziesiąt godzin wytężonej pracy. ze swojej strony mogę jedynie zaoferować wstępne, bezpłatne wsparcie w tego typu tematach, albo całościowe, odpłatne poprowadzenie tego typu sprawy.
  • Odpowiedz
@Karoleer: hej, odkopie topic ale, że z nimi walczyłeś to podłącze się z pytaniem. Zamówiłem z ebay kilka części do kombajnu rolniczego, normalnie przy zakupie opłaciłem cenę za przedmiot, vat i wysyłkę (kwota zamówienia poniżej 100$), przedmiot wysyłany z Chin. Paczka przyszła, odebrałem. Po tygodniu przychodzi list z ich "fakturą" gdzie wyszczególnione jest 50 zł dopłaty za VAT i niecałe 30 zł opłaty manipulacyjnej, dołączony był też dokument z deklaracją celną
  • Odpowiedz