Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 181
Wkurza mnie jak ludzie w Polsce nie szanują wizyt u lekarza POZ, w sumie u żadnego ale w POZ w szczególności.

Bilans na dzisiaj 10 osób nie przyszło na umówione wizyty. Słoneczko zaświeciło i nagle nie chce się iść do lekarza. Każda wizyta dla przychodni do koszt około 40zł, które przychodnia musi ponieść tak czy siak.
Kolejne osoby z dzisiaj to rozmowa w stylu od wczoraj drapie mnie w gardle i koniecznie chciałem usłyszeć opinie lekarza na ten temat. W końcu jest "za darmo".

Nie żeby nie podobało mi się praktycznie, siedzę, czytam książkę, dokształcam się, a kasa na spłatę leasingów leci.

Ale #!$%@? to jak zwykle publiczne pieniądze, można by w cenie tych wizyt dać podwyżki dziewczynom ze środowiska które jeżdżą opatrywać zgniłe nogi. Można by zatrudnić tłumacza, bo ostatnio z pacjentami porozumiewam się głównie Google tlumacz PL <--> UA, można by zwiększyć pakiet badań możliwych do zlecenia w POZ np o jeb**** Dopplera po którego odsyłam 10 razy w tygodniu do poradni chirurgicznej. Ale nie lepiej #!$%@?ć na nieodbyte wizyty. No bo jak Zębala chciał wprowadzenia 10zł za każdą wizytę to go ludzie zakrzyczeli.
#medycyna #lekarz no i niestety #zalesie
  • 153
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
masz podejście dzbana

@dr_Batman: Bo chce korzystać z czegoś, za co zapłacił? Przypominam sobie twoje buldupienie lata temu o zarobki rezydentów. Jakoś punkt widzenia się zmienił jak płaca rezydenta zmieniła się w zarobki lekarza.
Przez 15 lat NFZ naliczył mi usług za 9000 zł. Rocznie płacę więcej składek. Z każdym większym problemem i tak chodzę leczyć się prywatnie. Do lekarzy z NFZ mam takie samo podejście, jak oni do mnie.
@dr_Batman:

popatrz za ile godzin

Wiesz, wystawiając fakture wystawia się ją w jednostce "ilosc godzin x stawka za godzine w zł" :)

fryzjerów pewnie tez rozliczasz

Specjalizuje sie tylko w ochronie zdrowia

Obecnie pielęgniarki zarabiają więcej niż lekarze rezydenci. Instrumentariuszka zarabia więcej niż rezydent który operuje pacjenta

A opiekunka po 2 letniej szkole wiecej, niz statystyk medyczny czy koder z 20 letnim doswiadczeniem. Jak wyzej napisalam, finansowanie w ochronie zdrowia to
@dr_Batman: to ktoś Cię chyba w wala robił na kasę, bo ja jak jeszcze bylem na specjalizacji z dyzurami bez żadnych dodatków wyciągałem lekko 7 - 10 koła i nie czulem się przepracowany. Wg Ciebie serio po studiach jest się samodzielnym lekarzem?
  • 0
@stlabak: Tak, ustawa w której jest jasno napisane ile zarabia każdy rezydent w Polsce, jest jawna od lat. Ale pewnie wiesz lepiej. Tak, taką ponosi odpowiedzialność.
  • 0
@jatylkozapytac: I co, pracują 160?
Tak jak mówię, lekarz rezydent zarabia tyle ile dają w Castoramie. I to jest w ustawie. U nas w szpitalu specjaliści dostają minimalną w ustawie, chyba że pracują na kontrakt.
  • 0
@stlabak: Oczywiście że pracuje i może pracować samodzielnie. Ja pracowałam samodzielnie prowadząc samodzielnie wiejską przychodnie. Zresztą już po pierwszym komentarzu widze kit, ustawa jasno podaje kwoty, jak brałeś dodatkowe dyżury to nie wciskaj kitu że na rezydenturze się dobrze żyje.
@dr_Batman: w wiekszosci szpitali dostają dokladnie tyle, ile jest w ustawie i na prawde wiem jak to dziala, pracuje w tym, mam obowiazek posiadania wiedzy na temat wszystkich regulacji dotyczacych wynagrodzen w ochronie zdrowia. Jednak wiedzialam, ze to tak wyglada i nie wytykam, nie narzekam, ze wlasciwie co kilka dni cos zmieniają.
Nie pracują 160. Pracują i po 300 godzin. Za okrąglutkie 30 000,00zł minus koszty :)
@dr_Batman: jak sobie przypomne swoja prace na 1/2 roku specki albo jak widzę teraz co świezaki na oddziale odwalają to się nie mogę z Tobą zgodzić. Najwyraźniej nie każdy się rodzi takim geniuszem jak Ty.
Co to znaczy dodatkowe dyżury? Kiedy dyżur jest dodatkowy, a kiedy nie jest dodatkowy?
  • 1
@jatylkozapytac: 30k? Serio? Za 300h? 100zl na godzinę brutto minus urlop i choroba? XDDD to są te kokosy o których piszesz? Już myślałam, że jakiś neurochirurgów rozliczasz. A ty mi wyskakujesz że stawką za godzinę niższą nic zarabia moja podolog. Ludzie w Polsce naprawdę mają wypaczone poczucie wartości.
  • 0
@stlabak: Skoro musisz pytać to gówno robiłeś a nie rezydenturę ¯_(ツ)_/¯ mogłeś też robić dawno temu, ale wtedy na rezydenturze było połowę tego co teraz a nie 7-10k xDD
  • 0
@stlabak: I nie wiesz co to są dyżury obowiązkowe i dodatkowe? Nie wiesz ile miałeś na kwitku na UOP? To 6 lat temu to podstawa to było jakie 3,6 ale brutto. Trochę brakuje do 7k ( ͡° ʖ̯ ͡°) chyba że jechałeś po 300h w miesiącu albo tata ordynator ci załatwił dopłatę. Tak czy siak twoja historia nie trzyma się kupy i namacalnych faktów w postaci ustawy
  • 0
@dr_Batman: cieszę się, że znalazłem ten post. Wydaje mi się, że odczuwam podobną frustrację, mimo że skończyłem dopiero 1 stopień studiów i to technicznych, nie lekarskich. Znalazłem w tym poście trochę pokrzepienia, dzięki
@dr_Batman: Nie zbierałem kwitków bo mi ta makulatura nie byla potrzebna, ale wiem jakie przelewy dostawalem ze szpitala - np. jeszcze przed covidem, na reke podstawa ok 3800 do tego za dyzury ok 5600 (to akurat marzec 2020), spokojnie mi na zycie wystarczalo. I nie mam w rodzinie żadnego lekarza, który by mi cokolwiek zalatwił (ciekawe swoją drogą jak sie załatwia prowadzenie przychodni zaraz po studiach). Jakbyś czytała uwazniej to pisalem
  • 0
@stlabak: Czyli robiłeś ponad 200h xD Wiec proszę nie robić #!$%@? z matematyki. Napisałeś bez żadnych dodatków, ok ale nie napisałeś że z dodatkowymi, ile 50/60 ekstra nadgodzinami? Czyli pracowałeś więcej niż powinieneś i jeszcze się chwalisz że aż tak się nie narobiłeś na te 10k.
Mentalność niewolnika wśród lekarzy wiecznie żywa. Pracuj sobie jak lubisz ale jak już się chwalisz do podaj godzinówkę.

Męczennikiem? Bo wiem ile jestem warta i