Wpis z mikrobloga

Szukam #laptop - głównie programowanie (Java, Scala, DevOps, trochę frontend).

Wymogi:
- budżet do 10k pln
- min. 16 Gb, najlepiej 32 Gb
- Intel albo AMD, robiłem research i na m1 część narzędzi jeszcze nie działa, interesują mnie i7 albo Ryzen 7
- Dysk, wystarczy 512 Gb
- najlepiej 15.6 albo 16 cali
- ultrabook
- solidne wykonanie - mimo, że lapek większość czasu będzie na biurku, to jednak zdarza mi się popracować zdalnie
- nie potrzebuję dGPU

Myślałem o Asus Vivobook PRO 16X albo LG Gram 16. Co myślicie? Ktoś ma doświadczenie z tymi modelami?

#laptopy #programista15k
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Forin: LG jest fajnie zrobiony, do tego daja ciagle gratis monitory do niego to wychodzi nawet fajnie cenowo, ale wydajnosciowo.. i5 albo jeden i7-1165 z 4 rdzeniami, do tego masz wlutowaną pamięc, jak 16 bedzie mało to d.. Asus tak samo, ale juz bardziej skłaniałbym sie do niego z jakimś Ryzenem H, wiecej rdzeni.. szukałbym jakiegoś Della Latituda albo niedawno pokazał sie taki Inspiron 16 cali, 3K, obudowa alu,
  • Odpowiedz
@Forin: Mam już trzeciego Dell'a XPS (aktualnie 15, wcześniej 13) i na pewno będziesz zadowolony. Kupiony właśnie do pracy, mega dobra jakość wykonania, bezproblemowe działanie, łatwość serwisu i rozbudowy (kupiłem 16 GB RAMu ale pracy z Dockerem zrobiłem upgrade na 64 GB), elegancka gwarancja Next Business Day (raz korzystałem i faktycznie jest serwisant w domu kolejnego dnia roboczego). Do programowania w sam raz, a i co coś tam da się
  • Odpowiedz
@emerjot: właśnie rozważałem tego della, ale poczytałem opinie... Okazuje się, że laptop ma wadę konstrukcyjną przez co często przestaje działać touchpad.
  • Odpowiedz
@MikoSh: pracujesz na windowsie? Czy może Linux?
Myślałem właśnie o dellu XPS 15, ale ciężko znaleźć sklep. X-kom i Komputronik nie mają na stanie :/
  • Odpowiedz
@Forin: Aktualnie to mnie zesłali w pracy na MacBooka, ale jak pracowałem na swoim to używałem Windows'a i WSL2 żeby odpalać Linuxowe rzeczy i fajnie się to sprawdzało. Jak preferujesz czystego Linuxa to Dell ma dla serii XPS dedykowane sterowniki do Ubuntu :)

Ja swojego kupowałem na Allegro, z jakiegoś niemal losowego sklepu i było git. Ważne, żeby był nowy, a nie powystawowy :) Nie ma problemów w respektowaniem gwarancji,
  • Odpowiedz
@Forin: te XPS 9520 w x-komie sa jako nowosc, to moga byc w drodze, mozesz napisac do nich kiedy sie spodziewaja, nowy i5 z 12 rdzeniami robiłby robotę
  • Odpowiedz
@Pharos: zależy mi na javie, scali, elixirze. Prototypuje też trochę pipeline'ow w dockerze i na kubernetesie. S tego co wyczytałem to niektóre obrazy dockerowe jeszcze nie mają portów, plus są problemy z narzędziami do data science.
No i już pomijam, że MacBook jest powyżej budżetu :p
  • Odpowiedz
@Forin: bateria trzyma tyle co w moim gamingowym MSI, pod byle obciążeniem robi sie mocno slyszalny, i najbardziej upierdliwe - debil sie wybudza w plecaku i chodzi na wysokich obrotach do rozladowania baterii/ugotowania, co skutkuje resetem i jakimis biosowymi bledami, a dwa razy poparzeniem ręki xD

I nie mam pojecia dlaczego, uzywam rownolegle dwoch innych laptopow, i nie mam takich problemów.

No i mimo mocniejszego procesora, chodzi wolniej niz moj
  • Odpowiedz
  • 0
@fortySeven a to ciekawe, bo mój nawet pod obciążeniem zachowuje się kulturalnie (ale porównuje do służbowego MacBooka Pro z i9, więc może mam zły punkt odniesienia xD)

Co do wybudzania też tak dwa razy miałem, pomógł mi update BIOSu. Co do baterii to bardzo dziwne, na moim zdarzało się lecieć 4h trasę pociągiem na baterii grając w Hadesa czy oglądając wideo i nie ma problemu. Jak się pracuje z tekstem czy
  • Odpowiedz
@MikoSh: u mnie ze srodowiskiem dev calym (visual studio + kontenery z es,redisem i sqlem) bateria sie konczy w 2h ( ͡° ʖ̯ ͡°) ogolnie jak na te bebechy sprawia wrazenie sporo wolniejszego niz powinien być
  • Odpowiedz