Wpis z mikrobloga

K---a kolejny raz miałem awaryjne hamowanie.

Na wyjeździe wszystkie auta przed nami skręcają tak, że lewy wjeżdża na lewy, prawy na środkowy to nie, baba obok mnie musiał próbować wskoczyć z lewego pasa na środkowy.

Jobla idzie dostać, kto ma pierwszeństwo w takiej sytuacji?

#polskiedrogi #prawojazdy #motoryzacja #kiciochpyta
SzubiDubiDu - K---a kolejny raz miałem awaryjne hamowanie.

Na wyjeździe wszystkie ...

źródło: comment_16498333634rQ4i48NWn5g8NLJBbzHgF.jpg

Pobierz
  • 292
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Krupier: To tylko znak informacyjny. Wątpię, żeby zarządca drogi dodał taki znak tak sobie. Wg mnie ma to sens, mamy ruch prawostronny i masz obowiązek trzymania się prawej strony, prawego pasa. Akurat wszystkie pasy wyprowadzające, które kojarzę łamią tę zasadę. Czyli np. skręt w prawo i ze skrajnie prawego wyprowadza na środkowy, wtedy zarządca poprowadził linie i myślę, że tego należy się trzymać, np. tutaj https://www.google.com/maps/place/Avenida/@52.400358,16.9145697,85m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x0:0x145700ff326653af!8m2!3d52.4020011!4d16.9140662
  • Odpowiedz
@Tomus88: no jeśli linie są poprowadzone to nie ma dyskusji i jest to najlepsze rozwiązanie. Ale gdy nie ma to już sytuacja staje się problematyczna.

Mamy ruch prawostronny, ale nie bezwzględny. To tak samo jak ze zjazdem z ronda z prawego pasa - mogę zjechać od razu na prawy, ale mogę też na środkowy lub lewy.

Niemniej jednak taki znak nie istnieje i w przypadku kolizji nie będzie w ogóle
  • Odpowiedz
@yami: wciąż nie mówi co jak z dwóch pasów wpakują się na środkowy

@SzubiDubiDu: To co on dalej mówi, tylko nie ogarnąłeś, to jest sytuacja jak już skręcą, czyli
dla przykładu, po
1. Jądac z prawej musisz zająć pas z prawej i o tym mówi w filmiku, który sam podesłałeś.
I teraz zakładając, że auto z lewej zajmie pas najbardziej z lewej (a mogłoby środkowy
  • Odpowiedz
@heheszkitroche: Nie znam na to przepisu chociaz może istnieje. Upraszczając przykład - przy skręcie z 2 pasów w dwa dlaczego ten z prawej nie może zająć obu? Przy zjeździe z ronda tak jest tylko tam ten z prawego może również kontynuować jazdę zewnętrznym po rondzie. Hmm
  • Odpowiedz
@slammeri:

No ale tu w zasadzie dochodzimy do tego o czym sam pisałeś wcześniej, czyli "tak czujesz". O tej sytuacji na rondzie słyszałem już od kilku osób, dlatego też jestem ciekaw który przepis to wyklucza bo sam po prostu nie wiem i jeżdżę cały czas podążając po prostu za logiką co nie znaczy, że ktoś bardziej świadomy i cwany nie złapie mnie w ten sposób na odszkodowanie, a wiem, że
  • Odpowiedz
@Koronanona: nie zamierzałem iść do sądu po 500 zł, miałem wtedy małe dziecko, więc nie zależało mi na przygodach. Fakt jako, że moja wina musiałem naprawić auto za swoje, nie mniej szkoda mi życia żeby studiować przepisy jak jehowi biblię ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu: > @yami: wciąż nie mówi co jak dwóch kierowców oleje ustawianie się na skrajnym tylko od razu zechcą na środkowy

@SzubiDubiDu: Ok, nie zmienia faktu, że "K---a kolejny raz miałem awaryjne hamowanie."
się może zastanów nad tym żeby następnym razem zająć prawy pas zgodnie z filmikiem, który podesłałeś ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Bo jak pisałem wcześniej on tam mówi, który pas
  • Odpowiedz