Wpis z mikrobloga

@FxJerzy: kto ogranicza teraz wydobycie ?
Problem jest z potenjalnymi inwestycjami, aby zwiekszyc wydobycie, kopalnke zastanawiają sie czy dobra koniunktura jest tylko chwilowym zdarzeniem czy bedzie długoletnim trenedem.
@FxJerzy: @fristajl:
Skąd takie rewelacje? Kontrakty są podpisywane na minimum miesiąc do przodu, cena wyliczana z pięciu miesięcy, wszystko było na konferencji, JSW jest jedyną kopalnią CC w EU i zwiększa moce wydobywcze, żeby dogonić popyt podażą, nie dalej jak dwa dni temu Australia i Indonezja ogłosiły, że nie będą w stanie pokryć zapotrzebowania na CC w EU.

https://www.reuters.com/business/energy/indonesia-australia-face-limits-coal-exports-europe-ahead-russian-ban-2022-04-06/

Spot z Rosji jest już zablokowany i kupujący na nim muszą
@FxJerzy: to jest odpowiedź na moje pytanie o nawęglanie wodorem?

Jak tak dobrze znasz ten rynek i procesy technologiczne, to polecam jednak WIG.GAMES albo krypto.

Zresztą nawet bajkopisarze z PCz (mało szanowanej w Polsce uczelni technicznej), którą widzę zza właśnie okna (ale na moje szczęście nie jestem jej absolwentem) przyznali, że wodorem można jedynie pominąć pewien etap przetopu, do którego zresztą obecnie używa się prądu (np. w Hucie im. T. Sendzimira,
@FxJerzy: w Google to sobie mogę wpisać sam, która niby huta wprowadziła to przemysłowo?

Nawet to wyszukiwanie, które wrzuciłeś prowadzi jedynie do konkluzji, że w tym roku zaczęto dopiero opracowywać tą metodę, dodatkowo wspieraną metodą łukową, badania potrwają jeszcze co najmniej kilka lat, nie wspominając o wdrożeniu, a to wszystko ma być gotowe na 2055 rok, bo jeśli Macron wygra wybory, to będzie za wprowadzeniem "podatku węglowego granicznego", który jest niczym