Wpis z mikrobloga

witam, za nie dlugo mam zamiar zrobic kurs programisty na pythona . taki kurs kosztuje 25k ma zajecia dzienne i trwa rok. jest tu moze ktos kto mialby jakies rady dla osoby poczatkujacej? na co zwrocic uwage, jaki jezyk jest najbardziej przyszlosciowy/rozwojowy itp. bylbym bardzo wdzieczmy. a swoja droga co sadzicie o takim kursie? jest on w ogole wart swojej ceny? #programista15k #programowanie
  • 24
  • Odpowiedz
@ostrycienmgly2137: 25k XDDDDDD
Chłopie, za tyle pieniędzy to byś wziął lepiej półroczny urlop bezpłatny w dotychczasowej robocie i siedział i robił tutoriale z ksiązek czy YouTube'a

chyba, że baitujesz to zwracam honor ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@ostrycienmgly2137: jest mnóstwo darmowych kursów na necie, np https://fullstackopen.com/en/ Jak chcesz coś z pythona to CS50 sobie wygogluj. Najbardziej wartościową rzeczą jaką możesz sobie kupić za 25k jest... czas. Albo swój (rzucasz robotę, uczysz się 8h dziennie mieszkając u mamusi i robisz swoje projekty), albo ewentualnie jak już będziesz wiedział o co w programowaniu chodzi zapłać komuś za mentoring. Podobno frontendmasters jest dobre (to akurat za kasę). Freecodecamp, the Odin project
  • Odpowiedz
@ostrycienmgly2137: kursy mają sens jak twój czas jest cenniejszy niż pieniądze. Jak potrafisz odłożyć taki hajs w mniej niż 3 miesiące (strzelając) to może mieć to sens. Jak nie to zwolnij się z pracy i ucz się 8h dziennie, wyjdzie dużo lepiej i taniej
  • Odpowiedz
@zwei: myślę, że w takim kursie za 50-75k dojdzie się co najwyżej do najprostszych wzorców projektowych jak budowniczy, dlatego ja bym zainwestował w kurs za 125-150k bardziej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@ostrycienmgly2137: proponuję kupić pierwszy lepszy kurs na udemy (np o reactcie ) który trwa min 40h.
Przerobić go w całości a w międzyczasie wymyślić sobie dodatkowo 2-3 aplikacje które będziesz w stanie zrobić po nim (np prosta baza filmów, kalendarz, mapę lotów).

Wydasz 50 zł zamiast 25k i zweryfikujesz sam siebie czy masz wystarczająco dużo samozaparcia do tego by być devem.
  • Odpowiedz
@ostrycienmgly2137: Nie słuchaj @a5f5c1 - on proponuje jakieś tanie zamenniki. Dobry kurs to 200k minimum. Za 200k to sam się pythona naucze i potem Ciebie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Tak na serio, to te wszystkie kursy to źle wydane pieniądze. Jeśli nie przysiądziesz sam, nie polubisz dłubaniny w kodzie, to nie zajdziesz daleko, a już na pewno nie na poziom profesjonalny. Jeśli już koniecznie chcesz wydać tę
  • Odpowiedz
@mk321: tak ale decydujac sie na taki krus wiesz ze niczego nie przeoczysz i czujesz jednak zoobowiazanie do jego skonczenia hehe jestem totalnie zielony w temacie programowania ale mysle o tym od ponad roku i zdecydowalem sie w koncu pojsc w te strone jako iz mysle ze mam do tego pewne predyspozycje. szkoda 25k ale pisza tez o gwarancji zatrudnienia po ukonczonym kursie, tylko musze sie jescze doinformowac jak to dokladniej
  • Odpowiedz