Wpis z mikrobloga

Ktoś korzysta z Pixel Experience (12)?
Mam Oneplusa 5T, który wg producenta jest martwy, ale wg mnie jest na tyle dobry, że nie widze potrzeby wymiany na nic nowszego, szczególnie z aktualnymi cenami flagowców. Jedyny mankament to stary android.

Ostatni raz bawiłem bawiłem się custom romami na HTC G1 (czasy Froyo by Laszlo (Android 2.2))
Jest sens sie w to bawić w dzisiejszych czasach (nie ma za dużo problemów z aplikacjami bankowymi/google pay/ficzerami specyficznymi dla telefonu jak np dual sim?)

#customrom #oneplus #oneplus5t #android
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@neufrin: Ja mam co prawda DerpFest na 7T (widzę, że na 5T też jest) i oprócz beznadziejnej automatycznej jasności działa absolutnie wszystko(w przeciwieństwie do OOS gdzie apki się sypały) i ma multum opcji konfiguracyjnych. Nawet połączenia przez wifi działają stabilnie, bo na oos mi co chwilę zrzucało vowifi.
  • Odpowiedz
@neufrin: I tak jest sens się bawić w zmianę systemu, ale nie rootowanie. Wtedy wszystkie appki bankowe działają. Obecne custom romy stoją na takim poziomie, że są z reguły lepsze niż pozamulane i pobugowane softy od producentów, no i na customach masz co miesiąc łatki bezpieczeństwa
  • Odpowiedz
@avira: Czyli da się zmienić rom bez roota (ew roota na zmianę systemu i jego ponowne wyłączenie?) i w związku z tym nie będzie problemów z apkami które sprawdzają takie zabezpieczenia?

Oraz dlaczego DerpFest? Poczatkowo myślałem o LineageOS (jako nastepca cyanogenmod którego kiedyś używałem) ale nie mają jeszcze stabilnej 12. Później wpadłem na pixel experience, ale deerpfest też wygląda ok.
  • Odpowiedz
  • 0
@neufrin: Oczywiście, że się da. Odblokowujesz bootloader i wgrywasz recovery do danego systemu i przez to recovery instalujesz system. Root jest ci do niczego nie potrzebny. Z tego co wiem mcdonald i apki bankowe typu google pay iko wykrywają roota. U mnie nic nie jest wykrywane i wszystkie aplikacje działają bez problemu. Derpfest dlatego że był najbardziej polecany do mojego modelu, najbardziej doszlifowany i jako jedyny ma face unlock. Bateria
  • Odpowiedz