@marcinkox3: powiedz to na całemu światu żeby nie dopłacali do rolnictwa. Dopłaty są po to żeby ludzie mieli tanie żarcie, a nie po to żeby rolnik się bogacił, ale to jest zbyt skomplikowany proces myślowy żeby ludzie niezwiązani z rolnictwem zrozumieli
A co do narzekanie to proszę pokazać mi druga tak nieprzewidywalną branżę, tak bardzo uzależniona od pogody, tak bardzo nie mającą wpływu na sprzedaż swoich produktów
potras chyba myśli, że rolnik to jakiś chłop w brudnych podartych szmatach który motyką obrabia całe pole :)
@Chicane: No niby nie, ale inteligentny też nie jest. Jakby ogarnęli sobie jakieś stowarzyszenia i działali głównie na rynek lokalny to mieliby normalne zyski. A tak to sprzedają plony za jakieś grosze i ojojojojoj jak mi źle. No kto by pomyślał, że pośrednicy nie pracują za darmo.
@Disegno: Zostań rolnikiem cepie skoro, to zawód w którym miód i mleko płynie strumieniami. Za te 800 złotych kupię sobie co najwyżej 300 000 nasion marchwi, podczas gdy na hektar się sieje milion, do milion dwieście. I to tylko koszt samych nasion. Nie oczekuję jednak, że taki cep i manipulant jak ty jest w stanie ogarnąć, bo te żałosne 8 stówek
No niby nie, ale inteligentny też nie jest. Jakby ogarnęli sobie jakieś stowarzyszenia i działali głównie na rynek lokalny to mieliby normalne zyski. A tak to sprzedają plony za jakieś grosze i ojojojojoj jak mi źle. No kto by pomyślał, że pośrednicy nie pracują za darmo.
@not_me: to tak nie działa xD chyba za dużo akademii chłopskiego rozumu im. jkm. Może słyszałeś o spółdzielniach mleczarskich? I myślisz, że jak producenci mleka
@Disegno: ale ci rolnicy głupi! Dostają dostają dofinansowania i zamiast to zdefraudować i mieć kasę za nic nie robienie, to nie kupują jakieś sprzęty, pasze czy nawozy... Otóż gospodarstwa to nie spólki skarbu państwa i to nie przejdzie
@siodemkaxx: no ale nie jest tak trochę? Jak nie pada 2 tyg to trąbią w mediach że susza, jak zacznie padać to zamykają mordy i nic nie mówią, jak pada wiecej niż 4 tygodnie to że klęska, zalane, mieli już siać a tu #!$%@?. Będzie drożej, potrzebne dopłaty. Ja rozumiem ze warunki atmosferyczne mają niebagatelny wpływ ale bo #!$%@?. Ma być idealnie albo sie nie da
Podać Ci ile mi państwo daje na sprzęty i materiały do produkcji w mojej firmie?
@Disegno: Podać ci ile kolega mający firmę brukarską dostał dofinansowania na zakup koparki? 150 000 złotych. To, że ty o czymś nie wiesz, to nie znaczy, że tego nie ma, zafajdany manipulancie.
@matekwiatek: ee, choćby budowlanka? No, nie w takim stopniu, ale jak np tydzień leje go co zrobisz na polu? Ustawisz prefabrykaty dzwigiem na mokre płyty? Zrobisz wylewkę, która potem i tak musi czekać grzecznie 2 tygodnie, zanim prawilnie zwiąże (jak nie dłużej?)? Jak leje to nawet durnych rur przewiertowych nie zgrzejesz, bo wodã znakomicie niszczy zgrzew (aczkolwiek na to jest metoda namiocik i nagrzewnica). A, no i nie zapominajmy, że jak
Jak nie pada 2 tyg to trąbią w mediach że susza, jak zacznie padać to zamykają mordy i nic nie mówią
@rmk93: Ale do ciebie, jak i do innych dociera, że to nie rolnik leci do telewizji i płacze, tylko przychodzi dziennikarz i pyta go o warunki pogodowe i jak nie padało miesiąc, to co? Ma odpowiedzieć URWA JEST W PYTE, żebyś nie miał się do czego przysrać? Jesteście jacyś ograniczeni,
@rmk93: Ale pamiętaj, jak są nasiona dostosowane do gorszych warunków, będące efektem GMO i kosztujące więcej, to ugabuga, zmienio nasze deena i zacipujo nas. Albo będą płakać, że kurua takie drogie zasjeje byle co, co wymrozi jeden dzień przymrozków, a potem płacz ugsbuga znowu nic nie wyrosło.
Aczkolwiek, żeby rolńictwo się opłacało, to rzeczywiście trzeba mieć zmechanizowane gospodarstwo idące w hektary. Czasy ôrania koniem odeszły do lamusa i to już chyba
@siodemkaxx: To oddaj mi. Mi do mojej działalności dają 0 zł.
A co do narzekanie to proszę pokazać mi druga tak nieprzewidywalną branżę, tak bardzo uzależniona od pogody, tak bardzo nie mającą wpływu na sprzedaż swoich produktów
tak, słyszeliśmy was już przez pierwsze 20 lat z rzędu
@Chicane: No niby nie, ale inteligentny też nie jest. Jakby ogarnęli sobie jakieś stowarzyszenia i działali głównie na rynek lokalny to mieliby normalne zyski. A tak to sprzedają plony za jakieś grosze i ojojojojoj jak mi źle. No kto by pomyślał, że pośrednicy nie pracują za darmo.
@Disegno: Zostań rolnikiem cepie skoro, to zawód w którym miód i mleko płynie strumieniami. Za te 800 złotych kupię sobie co najwyżej 300 000 nasion marchwi, podczas gdy na hektar się sieje milion, do milion dwieście. I to tylko koszt samych nasion. Nie oczekuję jednak, że taki cep i manipulant jak ty jest w stanie ogarnąć, bo te żałosne 8 stówek
@not_me: to tak nie działa xD chyba za dużo akademii chłopskiego rozumu im. jkm. Może słyszałeś o spółdzielniach mleczarskich? I myślisz, że jak producenci mleka
@Elijahu: Podać Ci ile mi państwo daje na sprzęty i materiały do produkcji w mojej firmie?
Rolnik płaci miesięcznie 108 złotych składki zdrowotno-emerytalnej. Wiesz ile minimalnie płaci zwykły przedsiębiorca?
@marcinkox3: nie, cieszę się, że tak myślisz. Możesz iść teraz palić opony pod sejm w tej sprawie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez moderatora
@Disegno: Podać ci ile kolega mający firmę brukarską dostał dofinansowania na zakup koparki? 150 000 złotych. To, że ty o czymś nie wiesz, to nie znaczy, że tego nie ma, zafajdany manipulancie.
@Disegno: Wiesz ile dostaje rolnik chorobowego przy takiej składce? 10
@rmk93: Ale do ciebie, jak i do innych dociera, że to nie rolnik leci do telewizji i płacze, tylko przychodzi dziennikarz i pyta go o warunki pogodowe i jak nie padało miesiąc, to co? Ma odpowiedzieć URWA JEST W PYTE, żebyś nie miał się do czego przysrać? Jesteście jacyś ograniczeni,
Aczkolwiek, żeby rolńictwo się opłacało, to rzeczywiście trzeba mieć zmechanizowane gospodarstwo idące w hektary. Czasy ôrania koniem odeszły do lamusa i to już chyba