Wpis z mikrobloga

@marcinkox3: powiedz to na całemu światu żeby nie dopłacali do rolnictwa. Dopłaty są po to żeby ludzie mieli tanie żarcie, a nie po to żeby rolnik się bogacił, ale to jest zbyt skomplikowany proces myślowy żeby ludzie niezwiązani z rolnictwem zrozumieli

A co do narzekanie to proszę pokazać mi druga tak nieprzewidywalną branżę, tak bardzo uzależniona od pogody, tak bardzo nie mającą wpływu na sprzedaż swoich produktów
  • Odpowiedz
potras chyba myśli, że rolnik to jakiś chłop w brudnych podartych szmatach który motyką obrabia całe pole :)

@Chicane: No niby nie, ale inteligentny też nie jest. Jakby ogarnęli sobie jakieś stowarzyszenia i działali głównie na rynek lokalny to mieliby normalne zyski. A tak to sprzedają plony za jakieś grosze i ojojojojoj jak mi źle. No kto by pomyślał, że pośrednicy nie pracują za darmo.
  • Odpowiedz
To oddaj mi. Mi do mojej działalności dają 0 zł.

@Disegno: Zostań rolnikiem cepie skoro, to zawód w którym miód i mleko płynie strumieniami. Za te 800 złotych kupię sobie co najwyżej 300 000 nasion marchwi, podczas gdy na hektar się sieje milion, do milion dwieście. I to tylko koszt samych nasion. Nie oczekuję jednak, że taki cep i manipulant jak ty jest w stanie ogarnąć, bo te żałosne 8 stówek
  • Odpowiedz
No niby nie, ale inteligentny też nie jest. Jakby ogarnęli sobie jakieś stowarzyszenia i działali głównie na rynek lokalny to mieliby normalne zyski. A tak to sprzedają plony za jakieś grosze i ojojojojoj jak mi źle. No kto by pomyślał, że pośrednicy nie pracują za darmo.

@not_me: to tak nie działa xD chyba za dużo akademii chłopskiego rozumu im. jkm. Może słyszałeś o spółdzielniach mleczarskich? I myślisz, że jak producenci mleka
  • Odpowiedz
@Disegno: ale ci rolnicy głupi! Dostają dostają dofinansowania i zamiast to zdefraudować i mieć kasę za nic nie robienie, to nie kupują jakieś sprzęty, pasze czy nawozy... Otóż gospodarstwa to nie spólki skarbu państwa i to nie przejdzie
  • Odpowiedz
dostają dofinansowania i kupują jakieś sprzęty, pasze czy nawozy

@Elijahu: Podać Ci ile mi państwo daje na sprzęty i materiały do produkcji w mojej firmie?

Rolnik płaci miesięcznie 108 złotych składki zdrowotno-emerytalnej. Wiesz ile minimalnie płaci zwykły przedsiębiorca?

• Odpowiedz
dopłaty do hektara są za duże, powinny wynosić 0, mówię to ja, rolnik, już dupa piecze?

@marcinkox3: nie, cieszę się, że tak myślisz. Możesz iść teraz palić opony pod sejm w tej sprawie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@siodemkaxx: no ale nie jest tak trochę? Jak nie pada 2 tyg to trąbią w mediach że susza, jak zacznie padać to zamykają mordy i nic nie mówią, jak pada wiecej niż 4 tygodnie to że klęska, zalane, mieli już siać a tu #!$%@?. Będzie drożej, potrzebne dopłaty. Ja rozumiem ze warunki atmosferyczne mają niebagatelny wpływ ale bo #!$%@?. Ma być idealnie albo sie nie da
  • Odpowiedz
Podać Ci ile mi państwo daje na sprzęty i materiały do produkcji w mojej firmie?

@Disegno: Podać ci ile kolega mający firmę brukarską dostał dofinansowania na zakup koparki? 150 000 złotych. To, że ty o czymś nie wiesz, to nie znaczy, że tego nie ma, zafajdany manipulancie.

Rolnik płaci miesięcznie 108 złotych składki zdrowotno-emerytalnej. Wiesz ile minimalnie płaci zwykły przedsiębiorca?

@Disegno: Wiesz ile dostaje rolnik chorobowego przy takiej składce? 10
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@matekwiatek: ee, choćby budowlanka? No, nie w takim stopniu, ale jak np tydzień leje go co zrobisz na polu? Ustawisz prefabrykaty dzwigiem na mokre płyty? Zrobisz wylewkę, która potem i tak musi czekać grzecznie 2 tygodnie, zanim prawilnie zwiąże (jak nie dłużej?)? Jak leje to nawet durnych rur przewiertowych nie zgrzejesz, bo wodã znakomicie niszczy zgrzew (aczkolwiek na to jest metoda namiocik i nagrzewnica). A, no i nie zapominajmy, że jak
  • Odpowiedz
Jak nie pada 2 tyg to trąbią w mediach że susza, jak zacznie padać to zamykają mordy i nic nie mówią

@rmk93: Ale do ciebie, jak i do innych dociera, że to nie rolnik leci do telewizji i płacze, tylko przychodzi dziennikarz i pyta go o warunki pogodowe i jak nie padało miesiąc, to co? Ma odpowiedzieć URWA JEST W PYTE, żebyś nie miał się do czego przysrać? Jesteście jacyś ograniczeni,
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@rmk93: Ale pamiętaj, jak są nasiona dostosowane do gorszych warunków, będące efektem GMO i kosztujące więcej, to ugabuga, zmienio nasze deena i zacipujo nas. Albo będą płakać, że kurua takie drogie zasjeje byle co, co wymrozi jeden dzień przymrozków, a potem płacz ugsbuga znowu nic nie wyrosło.

Aczkolwiek, żeby rolńictwo się opłacało, to rzeczywiście trzeba mieć zmechanizowane gospodarstwo idące w hektary. Czasy ôrania koniem odeszły do lamusa i to już chyba
  • Odpowiedz