Wpis z mikrobloga

Covid już nie taki modny, ale pojawił się świeżutki artykuł CNBC, w którym odwołano się do badania przeprowadzonego w Katarze. Potwierdza wysoką ochronę szczepionki Pfizera, ale też przechorowania Covid w kontekście ryzyka hospitalizacji przy najnowszym subwariancie BA. 2 Omikrona, który dominuje w Europie Zachodniej, USA i Chinach. W skrócie ozdrowieńcy (bez szczepienia) mają ponad 73%-76% ochrony, zaszczepieni dwoma dawkami podobnie. Zaszczepieni 3 dawkami, oraz zaszczepieni 2 dawkami + infekcja po szczepieniu blisko 100% ochrony przed hospitalizacją. Link do artykułu wstawię w komentarzu.
#koronawirus #covid #pfizer #szczepienia
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

"The scientists found that people who received three Pfizer shots had the highest protection against hospitalization from BA.2 at 98%. People who received two Pfizer doses and those who recovered from a prior infection had similar levels of protection against hospitalization at 76% and 73% respectively. People who had two Pfizer doses and recovered from a breakthrough infection had 97% protection."
  • Odpowiedz
@jestem_legenda: Wrzuci się jeszcze raz, ale i tak bym zapomniał, bo ja tu rzadko kiedy coś w tej materii wrzucam. Nie ma takiego spamu jak jeszcze rok temu, więc każdy kto chce to znajdzie.
  • Odpowiedz
@czaszkopranie: Dlaczego miałabyś nie żyć? :D Ja miałem w sierpniu drugą, potem skierowanie w styczniu w szczycie zakażeń na trzecią, więc odpuściłem, bo bym to złapał w przychodni. W marcu przeziębienie, które wg testu było covidem i przechodziłem o wiele lepiej niż przy wcześniejszym przeziębieniu, gdy test miałem ujemny jakieś dwa, trzy miesiące wcześniej. Tak było u mnie, u ciebie może będzie podobnie, a może nie ( ͡° ͜
  • Odpowiedz
O znowu 100 skuteczności:dddddddd co za k---a cyrk

@vtoose:
Cały czas będzie podtrzymywana narracja tak aby chociaż sie tliło i nie umarło.
A na jesień, 99% populacji bedzie zaszczepiona 2 i 3 dawkami ALE minie im subskrypcja na aktywnosć preparatu (bo wiesz, to jest naółka wiec politycy decyduja o ważnosci) czyli zostana zaliczeni do antyszczepów. I cyk 4 dawczka "uzupelniajaca" bo inaczej trup.
  • Odpowiedz