Cześć, mam do zrobienia w domu coś jak na obrazku poniżej. Do domu wchodzi światłowód z orange i do niego muszę podłączyć 4 APki. (aczkolwiek zastanawiam się nad wrzuceniem sprzętu od orange w bridge'a i zacząć gwiazdę od 1)
Jakie urządzenia teraz są godne polecenia na rynku, żeby ze sobą dobrze współgrały? Dawno nie śledziłem tematu i nie wiem czy jest coś na co warto teraz zwrócić uwagę?
Fajnie by było też jakby nie kosztowało miliona monet.
@olgierdano_peto_gaszano: A nie wiem. Będę miał z tym do czynienia 1 raz i jeszcze nie widziałem softu. Założyłem, że jest ;) Jak nie będzie to chyba lipton bo będę musiał dodatkowo dokupić switcha
@Pshybysz: Niestety z tego co widzę to dalej nie ma w funboxie opcji bridge. Można w momencie montażu przez technika upomnieć się o osobny ONT, ale jeśli będziesz działał na gotowej instalacji to raczej wepchali zwykłego funboxa. Można kombinować: https://trzepak.pl/viewtopic.php?f=20&t=51177&sid=dcf3b4d09493e74af10f9626a2ac567c&start=300 Z tego co też pamiętam to w FB 3.0 można ustawić DMZ na wewnętrzne urządzenie LAN, więc jeśli to nie będzie jakaś konfiguracja sieci z fikołkami to powinno wystarczyć.
@Pshybysz: Tylko jesli bedziesz mial ONT musisz miec router za nim, same AP nie wystarczy chyba, ze zostawisz funboxa. Switch tez nie pomoze poniewaz bedzie ci brakowac adresow bez urzadzenia ktora robi za NAT.
@krzywy_kanister: Wiem. Ale Olgierdano już mnie uświadomił że funboxa nie zbridgujesz za łatwo także zostanie funbox jako router.
@olgierdano_peto_gaszano @director @dktr Podpowiedzcie mi jeszcze proszę bo nie miałem styczności z PoE. Kupuję switcha z gniazdami PoE. do tego switcha podpinam router. A do wyjść PoE podłączam APki? Potrzebuję jakiegoś specjalnego kabla czy zwykłe ethernety dają radę?
@Pshybysz: Zwykła skrętka utp5, musisz tylko patrzeć na zalecenia producenta co do odległości na jakie można stosować kabel. No i musisz pamiętać o tym żeby urządzenie obsługiwało poe. Przy portach LAN większych niż 10/100 Mb/s trzeba się już liczyć ze spadkami prędkości.
. Przy portach LAN większych niż 10/100 Mb/s trzeba się już liczyć ze spadkami prędkości.
@olgierdano_peto_gaszano: Co za bzdury? Są bez problemu dostępne gigabitowe adaptery PoE - mikrotik takie dodaje do swoich sprzętów. Zasilanie nie ma nic wspólnego z transmisją i czy ono będzie czy nie nie ma to wpływu na prędkość transmisji ethernet.
@Pshybysz: Porownaj jakich standardow wymaga AP i POE, sa rozne wersje POE zgodnie z odpowiedzia @dktr: , mozesz traci na POE ktore bedzie dawalo mniej mocy albo pasywne ktorego nie uzyjesz z AP nie obslugujacym pasywnego POE. @olgierdano_peto_gaszano: Teraz zasilanie idzie tymi parami co dane wiec spokojnie gigabitowe dziala, chyba dzieki phantom power, cos podobnego jest w mikrofonach wymagajacych zasilania ktore jest dostarczone przewodem audio.
@director: No droższego nie ma sensu to do domu wrzucam dla starszych ludzi. Ma być podłączone i działać, a jak coś dupnie to szybko naprawić/tanio wymienić :)
@Pshybysz: Dla 4 sztuk szkoda kasy na gigabitowy switch PoE. Nie ważne czy wybierzesz unifi czy tplink eap w zestawie masz zasilacze PoE, w sprzęcie ISP masz mieć 4 wolne porty ethernet a jak nie masz to najtańszy 5 portowy gigabitowy switch bez poe za 50zł i tyle, taniej się nie da.
mam do zrobienia w domu coś jak na obrazku poniżej.
Do domu wchodzi światłowód z orange i do niego muszę podłączyć 4 APki.
(aczkolwiek zastanawiam się nad wrzuceniem sprzętu od orange w bridge'a i zacząć gwiazdę od 1)
Jakie urządzenia teraz są godne polecenia na rynku, żeby ze sobą dobrze współgrały? Dawno nie śledziłem tematu i nie wiem czy jest coś na co warto teraz zwrócić uwagę?
Fajnie by było też jakby nie kosztowało miliona monet.
Możecie coś polecić?
#siecikomputerowe
źródło: comment_1649154217Rqmk3ZEUcucp4vp1dcJl84.jpg
PobierzJak nie będzie to chyba lipton bo będę musiał dodatkowo dokupić switcha
Można kombinować:
https://trzepak.pl/viewtopic.php?f=20&t=51177&sid=dcf3b4d09493e74af10f9626a2ac567c&start=300
Z tego co też pamiętam to w FB 3.0 można ustawić DMZ na wewnętrzne urządzenie LAN, więc jeśli to nie będzie jakaś konfiguracja sieci z fikołkami to powinno wystarczyć.
@olgierdano_peto_gaszano @director @dktr
Podpowiedzcie mi jeszcze proszę bo nie miałem styczności z PoE.
Kupuję switcha z gniazdami PoE. do tego switcha podpinam router. A do wyjść PoE podłączam APki?
Potrzebuję jakiegoś specjalnego kabla czy zwykłe ethernety dają radę?
@olgierdano_peto_gaszano: Co za bzdury? Są bez problemu dostępne gigabitowe adaptery PoE - mikrotik takie dodaje do swoich sprzętów. Zasilanie nie ma nic wspólnego z transmisją i czy ono będzie czy nie nie ma to wpływu na prędkość transmisji ethernet.
@olgierdano_peto_gaszano: Teraz zasilanie idzie tymi parami co dane wiec spokojnie gigabitowe dziala, chyba dzieki phantom power, cos podobnego jest w mikrofonach wymagajacych zasilania ktore jest dostarczone przewodem audio.
Jak nie masz switcha gigabitowego z PoE, to możesz sobie kupić coś takiego:
https://www.x-kom.pl/p/723078-akcesorium-sieciowe-ubiquiti-u-poe-af-poe-injector-8023af-poe.html?gclid=CjwKCAjw0a-SBhBkEiwApljU0k-bF-79UDHHFc8UcjZIhvu4MYI5vxyHk52YrqI_RlQ_1ClMtDwt3BoCcvwQAvD_BwE
@director: prawda, jeżeli mówisz o 10Base-T. Bzdura w przypadku 1000BASE-T o którym toczy się wątek