Wpis z mikrobloga

Cześć,
mam do zrobienia w domu coś jak na obrazku poniżej.
Do domu wchodzi światłowód z orange i do niego muszę podłączyć 4 APki.
(aczkolwiek zastanawiam się nad wrzuceniem sprzętu od orange w bridge'a i zacząć gwiazdę od 1)

Jakie urządzenia teraz są godne polecenia na rynku, żeby ze sobą dobrze współgrały? Dawno nie śledziłem tematu i nie wiem czy jest coś na co warto teraz zwrócić uwagę?

Fajnie by było też jakby nie kosztowało miliona monet.

Możecie coś polecić?

#siecikomputerowe
Pshybysz - Cześć,
mam do zrobienia w domu coś jak na obrazku poniżej.
Do domu wchod...

źródło: comment_1649154217Rqmk3ZEUcucp4vp1dcJl84.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pshybysz: Niestety z tego co widzę to dalej nie ma w funboxie opcji bridge. Można w momencie montażu przez technika upomnieć się o osobny ONT, ale jeśli będziesz działał na gotowej instalacji to raczej wepchali zwykłego funboxa.
Można kombinować:
https://trzepak.pl/viewtopic.php?f=20&t=51177&sid=dcf3b4d09493e74af10f9626a2ac567c&start=300
Z tego co też pamiętam to w FB 3.0 można ustawić DMZ na wewnętrzne urządzenie LAN, więc jeśli to nie będzie jakaś konfiguracja sieci z fikołkami to powinno wystarczyć.
  • Odpowiedz
@krzywy_kanister: Wiem. Ale Olgierdano już mnie uświadomił że funboxa nie zbridgujesz za łatwo także zostanie funbox jako router.

@olgierdano_peto_gaszano @director @dktr
Podpowiedzcie mi jeszcze proszę bo nie miałem styczności z PoE.
Kupuję switcha z gniazdami PoE. do tego switcha podpinam router. A do wyjść PoE podłączam APki?
Potrzebuję jakiegoś specjalnego kabla czy zwykłe ethernety dają radę?
  • Odpowiedz
. Przy portach LAN większych niż 10/100 Mb/s trzeba się już liczyć ze spadkami prędkości.

@olgierdano_peto_gaszano: Co za bzdury? Są bez problemu dostępne gigabitowe adaptery PoE - mikrotik takie dodaje do swoich sprzętów. Zasilanie nie ma nic wspólnego z transmisją i czy ono będzie czy nie nie ma to wpływu na prędkość transmisji ethernet.
  • Odpowiedz
@Pshybysz: Porownaj jakich standardow wymaga AP i POE, sa rozne wersje POE zgodnie z odpowiedzia @dktr: , mozesz traci na POE ktore bedzie dawalo mniej mocy albo pasywne ktorego nie uzyjesz z AP nie obslugujacym pasywnego POE.
@olgierdano_peto_gaszano: Teraz zasilanie idzie tymi parami co dane wiec spokojnie gigabitowe dziala, chyba dzieki phantom power, cos podobnego jest w mikrofonach wymagajacych zasilania ktore jest dostarczone przewodem audio.
  • Odpowiedz
@Pshybysz: Zwykły kabel ethernetowy nie używa dwóch par kabli. Brązowe/biało-brązowe oraz niebieski/biało-niebieski. PoE to standard zasilania po tych 4 kabelkach w skrętce. Skąd wziąć prąd (a raczej napięcie)? Port z PoE w switchu zasili kabelek do niego podłączony tymże napięciem o standardzie 802.11/af/at i access point się włączy.
Jak nie masz switcha gigabitowego z PoE, to możesz sobie kupić coś takiego:
https://www.x-kom.pl/p/723078-akcesorium-sieciowe-ubiquiti-u-poe-af-poe-injector-8023af-poe.html?gclid=CjwKCAjw0a-SBhBkEiwApljU0k-bF-79UDHHFc8UcjZIhvu4MYI5vxyHk52YrqI_RlQ_1ClMtDwt3BoCcvwQAvD_BwE
  • Odpowiedz
@Pshybysz: Dla 4 sztuk szkoda kasy na gigabitowy switch PoE. Nie ważne czy wybierzesz unifi czy tplink eap w zestawie masz zasilacze PoE, w sprzęcie ISP masz mieć 4 wolne porty ethernet a jak nie masz to najtańszy 5 portowy gigabitowy switch bez poe za 50zł i tyle, taniej się nie da.
  • Odpowiedz