Wpis z mikrobloga

Jaki procent zarobków miesięcznych każdy facet powinien przelewać swojej partnerce?

Zakładając, że są oni po ślubie, a jego pieniądze = jej pieniądze oraz to, że on zarabia od niej 2x więcej a wydaje tyle co ona, choć mógłby więcej, a rodzice ich nie wspomagają oraz to, że nie mają dzieci.

#zwiazki #pieniadze
jmuhha - Jaki procent zarobków miesięcznych każdy facet powinien przelewać swojej par...

źródło: comment_1649135832eEmZFtenCX0B18AHQ5ihvE.jpg

Pobierz

Waszym zdaniem

• 10% 13.2% (288)
  • 20% 1.8% (40)
  • 30% 1.5% (33)
  • 40% 1.0% (21)
  • 50% 8.0% (175)
  • Więcej % 74.4% (1621)

Oddanych głosów: 2178

• 211
  • Odpowiedz
Żadko kiedy są małżeństwa o dużej dysproporcji zarobkowej i raczej trzeba o tym myśleć jako o wyjątkowej sytuacji. Bogaci wiążą się z bogatymi a biedni z biednymi i #!$%@?, jeżeli laska wiąże się z bogatym typem, to bynajmniej nie po to, żeby pracować.

@Quesedilla_dostojewski:
Ja w obecnym związku mam dużą dysproporcję (12k vs 3k) i narzeczona upiera się, że za wszystko będzie płaciła połowę i nie czepia się jak sobie coś kupuję (np kolejna gitarę albo narzędzia). Oznacza to czasem trochę ograniczeń w wydatkach wspólnych ale udaje mi się zwykle wytłumaczyć dlaczego ja chcę wyłożyć na to czy tamto. Widać, że jej trochę przykro ale już się przyzwyczaja że nie jest sama z problemami dnia
  • Odpowiedz
@smk666: okej pytanie tylko, czy zarabia tyle i to jest jej sufit, czy w perspektywie, będzie zarabiać więcej, czy wykonuje pracę którą lubi i nie chce jej zmienić, czy może jej kompetencje nie pozwalają na zarabianie więcej a ona nie chce tego zmienić bo tak jej dobrze? W pierwszych dwóch przypadkach po ślubie powinniście mieć wspólne finanse, w trzecim to musicie się dogadać i wszystko zależy od Ciebie, bo musisz
  • Odpowiedz
@jmuhha: My to mamy z żoną jedno wspólne konto i wspólne pieniądze i wydatki. I elo. Mimo tego, że zarabiam 5,6 razy więcej od żony, mam na to #!$%@?. No, ale my to jesteśmy boomerzy i żyjemy po staremu.
  • Odpowiedz
Jaki procent zarobków miesięcznych każdy facet powinien przelewać swojej partnerce?

Zakładając, że są oni po ślubie, a jego pieniądze = jej pieniądze

@jmuhha: Znaczy sie, powinien przelewac swojej partnerce na swoje konto z jej konta?
  • Odpowiedz
@jmuhha: Dokładnie połowę kosztów utrzymania (rachunki, czynsz, itd) i ani grosza więcej. Jak dysproporcja zarobków jest znaczna i mężczyzna jest w stanie to zaakceptować, to podział kosztów może być proporcjonalny do dochodu.

Każdy grosz przekazany ponadto jest wyrazem dobrej woli osoby dającej i NIE MA ŻADNEGO OBOWIĄZKU go dawać.
  • Odpowiedz
A podobno mężczyźni to płeć mądra...

@7160:
A żona to osoba do której z definicji masz największe zaufanie ze wszystkich istot na świecie. No cóż, lesson learned.

okej pytanie tylko, czy zarabia tyle i to jest jej sufit, czy w perspektywie, będzie zarabiać więcej, czy wykonuje pracę którą lubi i nie chce jej zmienić, czy może jej kompetencje nie pozwalają na zarabianie więcej a ona nie chce tego zmienić bo tak jej dobrze? W pierwszych dwóch przypadkach po ślubie powinniście mieć wspólne finanse, w trzecim to musicie się dogadać i wszystko zależy od Ciebie, bo musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy chcesz mieć utrzymankę czy
  • Odpowiedz
trzeba było sobie nie brać za żonę gówniary, która nie wiedziała co to dbanie o ognisko domowe.

@InspektorDupa:
W sumie to tak było. Poznaliśmy się na początku liceum, pobraliśmy mając 23/24 lata. Problem w tym, że ja w końcu dorosłem a ona nie - praca be, wydawanie na dom be, najlepiej to żyć jak hipis i jeździć po świecie dorabiając na boku albo mieć pretensje, ze musi iść do pracy
  • Odpowiedz