Wpis z mikrobloga

Powrót na tag po długiej przerwie. Piwunia fermentowana US-05, przez weekend z 18*C spadło do 14*C. Przenieść w cieplejsze miejsce, czy zostawić?
A piwko to po ponad dwóch latach, warka nr 31, Irish Red Ale
#piwowarstwo
  • 5
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@salvador94: Podnieś, us05 powinny dojeść nawet w takich warunkach, ale mogły naprodukować więcej diacetylu, którego w tej temperaturze nie sprzątną, ale jeśli nie chodzi o wygranie konkursu lub diacetyl Ci nie przeszkadza to można to olać bo to nie powinno aż tak osłabić pracy drożdży żeby piwo było zupełnie nieudane.

Dużo też zależy w jakim tempie spadła ta temperatura i po jakim czasie fermentacji, im szybszy spadek tym gorzej (choć przy
  • Odpowiedz
@Goglez: Fermentacja ruszyła we wtorek wieczorem, do piątku popołudnia było stabilne 17-18*. W weekend zrobiło się chłodniej, mnie nie było gdzie piwko stoi i spadło :p
  • Odpowiedz