Wpis z mikrobloga

Jakie są zalety i wady PHP oraz Pythona i czy przyda mi się do czegoś umiejętność programowania w Pythonie? Chciałbym nabyć nowa wiedzę i o ile nie lubię php i jestem do niego sceptyczny, to chciałbym ponownie podejść do jednej z tych dwóch podanych technologii aby się przyuczyć.

Umiejętność programowania obiektowego stoi u mnie na poziomie średnim w zależności od złożoności projektu.

#php #python
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Umiejętność programowania obiektowego stoi u mnie na poziomie średnim w zależności od złożoności projektu.

@Incognix: Co to znaczy? Że jak jest projekt złożony to nie umiesz programować obiektowo, a jak jest prosty to nagle umiesz?
  • Odpowiedz
@Nieinterere: Chodzi raczej o złożoność czasową na wykonanie zadania. O ile jestem w stanie usiąść nad projektem i pracować nad nim miesiąc czasu, to po przekroczeniu pewnego czasu, projekt staje się dla mnie mało atrakcyjny i awykonalny. Przykładowo o ile jestem w stanie napisać komunikator internetowy który będzie używał protokołów szyfrowania gdyż tego typu projekt jest dość ciekawy, to nie chciałoby mi się pisać drugiego facebooka w którym byłby zaimplementowany
  • Odpowiedz
@Cilthal: myślę, że 2.7. zdecydowana większość kodu jest w nim napisana, zgaduję, że nie ma jeszcze pod trójką wszystkich bibliotek.

z edytorów polecam PyCharm. Jest wersja darmowa - Community Edition. Wersja płatna to 90 Euro, ale jest wart swojej ceny, chociaż na początku nie będziesz wykorzystywać wszystkich funkcjonalności.

Czyli rozumiem, że zrobię na Pythonie to samo co w PHP + dochodzi więcej możliwości?

upraszczając - tak. PHP raczej nie wychodzi
  • Odpowiedz
@jestem_anonimowy:

zgaduję, że nie ma jeszcze pod trójką wszystkich bibliotek.

Python 3 już ma numerek 3.3 i 3.4beta już jest. Jest większość bibliotek i powoli pojawiają się takie
  • Odpowiedz
@jestem_anonimowy: Dużo średniozaawansowanych rzeczy da się poprawić dodając te cholerne nawiasy :P

Druga rzecz, to ustandaryzowane nazewnictwo. I tak np. nie ma modułu "Queue" (którego nazwa jest błędna, bo z wielkiej litery). Za to teraz jest "queue".

By napisać kod który działa na 2 i 3 robi się takiego hacka (kropki to oczywiście
  • Odpowiedz