Aktywne Wpisy
adam-kminek +49

alkoJezus +51
Dziwna wiadomość napisana do siebie samego na nieświadomce CD..
Niektórzy chcieli być wołani gdy pojawią się nowe fakty w sprawie więc zapraszam
Wielu napisało że bajt, nie mam jak się uwiarygodnić więc to Wasza decyzja czy chcecie wierzyć ale jestem na tym portalu łącznie już chyba z 15lat i nigdy nie bajtowałem, po prostu nie bawią mnie takie rzeczy
A teraz co nowego
Niektórzy chcieli być wołani gdy pojawią się nowe fakty w sprawie więc zapraszam
Wielu napisało że bajt, nie mam jak się uwiarygodnić więc to Wasza decyzja czy chcecie wierzyć ale jestem na tym portalu łącznie już chyba z 15lat i nigdy nie bajtowałem, po prostu nie bawią mnie takie rzeczy
A teraz co nowego
źródło: nadaje
Pobierz

@RexxarHell: inwestycja w Świnoujściu jest ze środków samorządu a nie budżetu centralnego jak przekop.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Port_morski_Elbl%C4%85g
w rekordowym 2014 roku było to 350 tys. ton przeładunku (bez sprecyzowania, czy był to ruch z głębi lądu po Nogacie, czy z morza)
Obecnie jest ot około 100k ton.
@TheSilentEnigma: Po tym zdaniu już mi się nawet nie chce dalej dyskutować, z gimbusami na poważne tematy
Ciężar dowodu spoczywa na stornie nawołującej do inwestycji, zwłaszcza tak
@TheSilentEnigma: Dokładnie, i to właśnie kolega @szasznik: twierdzi, że warto bardziej zainwestować w kolej. Więc tak jak,
Świnoujście jakoś dało radę zebrać
W przeciwnym razie uznam, że bardziej opłacalny jest stan zastany, czyli brak inwestycji i transport kolejowy.
Tak poprzednie rządy analizowały ta opcję, i im wychodziło, że to nie ma prawa się zwrócić, dlatego nic w tej kwestii nie zrobiły.
@RexxarHell: Bo doprawdy nie chce mi się udowadniać, że taniej jest przewieźć 100k węgla koleją, niż budować w tym celu port za kilka mld zł. To jest tak absurdalne, że wnioskuję iż autor nie może mieć związku z jakąkolwiek działalnością gospodarczą, to wszystko i nic ponadto.
Przecież podałem Ci dane, które przeczą temu:
2013: 285k
2014: 360k
Tutaj kacapy nakładają cło i co? Spadek.
@RexxarHell: Jak na razie to ty nie przedtawiłeś żadnych analiz na opłacalność przekopu. I wstawiasz kilka danych i analizujesz na "chłopski rozum". Ale specjalnie dla ciebie mogę to policzyć:
Jeden wagon węgla to ok 60ton ładunku. Z tego co na szybko wyguglałem to pociąg towarowy może mieć max 42-44 wagony. Różnica między przeładunkiem Elbląga
@RexxarHell: Elbląg nie jest żadną konkurencją dla kacapów jeśli chodzi o przeładunek towarów bo jest w innej strefie celnej.
@RexxarHell: To że marnujemy 2 mld na TVP nie usprawiedliwia marnowania kolejnych na nieopłacalne inwestycje. A 2mld to z tego co się
Anyways "mleko się już rozlało" spotkami się za kilka lat, i zobaczymy kto miał rację ^^
@RexxarHell: Porównanie Gdyni do Elbląga mogę tylko zbyć milczeniem.
@Archaniol_Gabriel: przeprosiłeś OPa za swój błąd?
@Archaniol_Gabriel: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx d
*polski