Wpis z mikrobloga

@pogop: fajnie ale tylko pokazuje, że ten mem jest przejawem skrajnej ignorancji.

Usilne wmawianie formy w Ukrainie doprowadza mnie już szewskiej pasji. Nie wspominając o przykładzie, który przytoczył Kolega @hiperchimera: pierogi ukraińskie.
Co to jest? Ten kto stworzył taką bzdurę musi zapoznać się czym była Ruś i jak przywędrowały pierogi do Polski.

Pierogi ruskie przywędrowały na obszar dzisiejszej Polski, Ukrainy, Białorusi i Rosji z obszaru dzisiejszych Chin przez Ruś.

Smutnym
trzeba być dosłownie #!$%@? żeby poświęcać na językowe rozkminy dłużej niż 5min, a sam nie wiem kim by, nie będąc jakimś profesorem teoretykiem, toczyć o nie wojny.

@powaznyczlowiek: To jest jedna z najważniejszych kategorii problemów dla bardzo wielu ludzi.

Na przykład; jakim zaimkiem się posłużyć mówiąc o kimś i czy uzależnić to od jego preferencji. Albo czy na panią doktor należy mówić doktora. Czy można Murzyna nazywać Murzynem. Czy mężczyzna który
@mayek: ale też nie mówisz : na Wielkiej Brytanii, na Nowej Zelandii, na Japonii (państwa typowo wyspiarskie), a na taki niepodległy Madagaskar w analogicznym przypadku powiesz na. FORMA NA nie jest PEJORATYWNA, a "w" może być i będzie w wybranych przypadkach. "Bawię się w KUBIE", "relkasuje się W DOMINICE", "SKOŃCZYŁEM (np. kontrakt) w SAINT LUCII (świetej Łucji)". To też są państwa wyspiarskie i to jest ich oficjalna nazwa państwa, nie wysepki
@mayek: Jeśli już to bądźmy konsekwentni i używajmy "w" w każdym przypadku. Już coś podobnego przechodziliśmy, ruch futurystów. Też chcieli upraszczać jezyk, pozbawić go etymologii, ortografii. Jak najbardziej jest to świetny sposób by przekazywać wiedzę, ale język przekazuje też myśli, a myśli to nie tyle fakty co doświadczenia i emocje. Poza tym język mocno kształtuje to jak myślimy, jak rozwiązujemy problemy i wraz z wymienionymi vice versa zmienia się też nasz
Pobierz m.....a - @mayek: Jeśli już to bądźmy konsekwentni i używajmy "w" w każdym przypadku....
źródło: comment_1648176424KMXpmrHiDhfDuy94hWjjZw.jpg
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@KEjAf: no mocno się z tobą nie zgadzam bo nazywanie zabiegu morderstwem albo relacji małżeństwem niesie za sobą konkretne skutki prawne, a mówienie "na" zamiast "w" lub odwrotnie niesie za sobą chyba tylko satysfakcję #!$%@? walczącego nie bardzo wiadomo o co