Wpis z mikrobloga

#excel #programowanie #inzynieria

Ma ktoś pomysł, czy istnieje sposób na podstawianie zawartości komórki pod równania matematyczne w excelu?

Szukam rozwiązania, przebyłem przez SMath, Pythona, Latexa i nie widzę nigdzie opcji, żeby móc wartości zmiennych podstawiać pod równania.

Niby prosta rzecz, a mam wrażenie, że żaden program tego nie oferuje.
krdk - #excel #programowanie #inzynieria

Ma ktoś pomysł, czy istnieje sposób na po...

źródło: comment_164802555682UOPCxZ5liZJWZIBbSB9F.jpg

Pobierz
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@krdk: możesz komórki w excelu nazwać i używać jako zmiennych w formułach
Albo w formułach używać adresów komórek
Zależy jak wolisz.
  • Odpowiedz
możesz komórki w excelu nazwać i używać jako zmiennych w formułach

@kaosha: Ale jak użyć ich jako zmiennych w formułach matematycznych?
  • Odpowiedz
wolphramalpha i wstawic wygenerowane rownanie w jakas niewidzialna komoreczke ?

@zbyssto: Ale co mi to da? Ja chcę podstawiać zmienne pod piętrowe równania matematyczne.
  • Odpowiedz
@krdk: to ze wolphram moze wygenerowac ci rownanie ktore potem sobie wlepisz w excela, zwiniesz komórkę i będzie funkcjonalnie działać, chybaże zależy Ci na tym żeby zmiana tego rownania równala się zmianie wyliczanych danych
  • Odpowiedz
@krdk: to mnie wygląda na zadanie worda i "korespondecja seryjna" ( ͡° ͜ʖ ͡°) tylko musisz mieć wcześniej wyliczone wartości i potem seryjnie podstawiasz w odpowiednie pola
  • Odpowiedz
no to wpisz może to równanie w komórkę jakąś?

@cohontes: Ale mi zależy właśnie na tym, żeby to równanie było w piętrowej formie.
  • Odpowiedz
@krdk: wg ich devforum to jest mozliwe, moze musisz tam wątek wyklepać, bo widzę, że kolesie uzywają takich równani SUM cośtam, zamienia się na jakiś ułamek potem podstawienie i wynik, więc możłiwe to to jest

edit: a nie przeprasszam to smath studio a nie plugin
  • Odpowiedz