Wpis z mikrobloga

Drogie Mirki szukam jakiegoś konta z polskim numerem IBAN w ciekawym fintechu.
Po tym co dipocket chce odwalac czas #!$%@?.

Zen - ok 4-5zł opłaty za miesiąc, okej do przełknięcia ale tylko 2 darmowe przelewy??!!
Aion Bank - 20 zł miesięcznie XD lub trzymanie 5000zł najmniej i za darmo.

Co jeszcze innego mamy? Tak by był polski IBAN, GPay, karty wirtualne, jakaś gwarancja bankowa

#finanse #fintech #dipocket #zen #aionbank #banki
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@supermichalpol: no właśnie to mnie martwi, bo to jednak zawsze jakieś zabezpieczenie. Wiesz gdzie znajdę potwierdzenie z tymi przelewami?
@Matpiotr: czyli na zwykłym jest inaczej?
@DeoLawson: zwykłe też mam, ale chce coś gdzie mi polski rzad nie będzie zaglądać.

w dipocket mialem wszystko, darmowe konto, karty wirtualne i zwykłe, gpay, szybki support, brak problemu przy cashbacku. Zakupy na amazonie czy allie, zero problemu, przewalutowanie też. Wynagrodzenie
  • Odpowiedz
@entaroadun: bosz ... przecież obecnie IBAN "twojego" konta w dipocket to tak na prawdę IBAN dipocketa a nie Twój, więc urząd Ci nie zajrzy bo nie będzie tego widział, skoro właścicielem rachunku jest dipocket a nie ty :)
  • Odpowiedz
@Blahhblahh nieważne czy Dipocket ma nr bankowy, posiada konto rozliczeniowe w NBP i sam generuje PL IBANy, czy też korzysta z agencji bankowej i generowane są tylko IBANY dla płatności wychodzacych, czy też korzysta z modelu korporacyjnego innego banku, to wszystkie informacje o koncie i jego właścicielu przekazywane są do urzędu skarbowego jeżeli zlecone będą transakcje wymagające taką konieczność.
  • Odpowiedz
@entaroadun: a prościej i nie pyerdoląc teoretyzmami wyciągniętymi z ustaw ? Ja Ci powiem jak to wygląda w praktyce - np komornik cie szuka, szuka wszystkich twoich kont gdzie możesz mieć coś pokitrane, używa systemu Ogniwo, dgzie figurowałby twój jakikolwiek rachunek założony na twoje dane w jakimkolwiek banku polskim. Twojego konta na DiPocket nie zoabczy, bo to tak naprawde nie twoje konto tylko firmy DiPocket, więc po wpisaniu "Janusz Kowalski"
  • Odpowiedz
@Blahhblahh i nie znam modelu DiPocket, tylko mówię jak jest. Konto pewnie nawet nie jest DiPocket tylko banku współpracującego, a DiPocket ma konto korporacyjne i oferuje subkonta tego konta swoim klientom. Zakładam że tak jest, bo nie znam ich modelu.
  • Odpowiedz
@Blahhblahh: żeby dostać wpłate na konto, nadawca będzie musiał wpisać numer telefonu przypisany do konta...czyli uj z pobraniami, zwrotami, wystawianiem na olx czy shitegro, przelewami ze skarbówki od pracodawcy. Konto nie ma racji bytu
  • Odpowiedz