Wpis z mikrobloga

#ramen

Panienka chciała iść na dobry ramen, więc zrobiłem taktyczny research - znalazłem najlepiej ocenianą ramenownię? w mieście. Poszliśmy, odczekaliśmy swoje bo kolejka była dość solidna. Okazało się że smakuje mi to mniej niż zwykła 'premium' zupa z paczki. Czuć dużo umami, ale jako całokształt bez rewelacji (chyba że to ja jestem chamem i prostakiem). Co do ceny wyszło po ~40 zł za miskę zupy z kawałkiem mięsa, makaronem, jajkiem i szczypiorkiem.
Rozczarowałem się, ale w sumie zawsze tak jest gdy naczytam się wypowiedzi koneserów w internecie ¯\_(ツ)_/¯
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@basalyk44: można zrobić oszuramen, kup tajksi bulion drobiowy w proszku lub koreański buldion wołowy i masz załatwioną zupę.
Makaron ja robię sam, mąka 200g woda 100g i łyżeczka sody oczyszczonej by był alkaliczny, przez co będzie się ciągnął. Wymieszaj, pougniataj, wsadź do worka i do lodówki na pół godziny. Rozwałkowuje maszynką do makaronu.
Dla leniwych można udon czy nawet z tytki z vifona.
Jajka na pół twardo ugotować i obrać i do sosu sojowego, będą te kozackie brązowe ;p
Z warzyw to grzyby przede wszystkim (mogą być suszone, ale to trzeba do wody wcześniej) - mun, shitake, te takie długie białe chińskie (enoki ?) co tam dusza zapragnie. Oczywiście szczypiorek jako góra, pak choi też dobrze się sprawdza. Tu ogólnie co tam chcesz.
Mięsko to zazwyczaj na leniwca robię boczek w plastrach
  • Odpowiedz
@basalyk44: z ramenem w Polsce jest ten problem, że restauratorom nie chce go się długo gotować i próbują iść na skróty, przez co smak może być niepełny. Dobry ramen to się pół dnia powinien gotować, żeby wywar nasiąkł smakiem. W Warszawie jadłem dobry ramen (Vegan Ramen Shop i jakiś drugi, nie pamiętam nazwy). We Wrocławiu mamy Panda Ramen, który generalnie jest ok, ale nie ma takiej głębi smaku. Podejrzewam, że
  • Odpowiedz
@basalyk44: jeśli #katowice to koniecznie sprawdź Oh My Ramen - niby wegański, a lepszy niż z mięsem () (tylko bierz pierwszą albo drugą opcję z menu, "schabowy" jest słaby, pikantnych nie sprawdzałem jeszcze)
  • Odpowiedz