Wpis z mikrobloga

@lewyx: rób, koszt niewielki, przeszkadzać nie będzie, a przydać się może. Ja co prawda chyba tylko raz użyłem i to jeszcze na etapie budowy ale mimo wszystko uważam że lepiej zrobić i nie użyć, niż nie zrobić i potem żałować.
  • Odpowiedz
@lewyx: Siła przydaje się też do płyty indukcyjnej, na jednej fazie nie odpalisz wszystkich pól na raz. Pompa ciepła też potrzebuje zasilania trójfazowego. A siła w garażu to oczywistość, pod co podepniesz betoniarkę albo inny sprzęt budowlany?
  • Odpowiedz
@lewyx: ale żeby zrobić przyłacze siłowe musisz to zgłosić albo do administracji albo do swojego operatora, raczej do operatora
jeśli to jest garaż podziemny w bloku to muszą ci zamontować oddzielny licznik prądowy
  • Odpowiedz
@Kofels: ale jeśli chodzi o dom to siła jest jak najbardziej potrzebna, czy to jakiś większy boiler, piec czy podłączenie jakiejś maszynerii typu krajzega przed zimą
  • Odpowiedz
@MickM: Pompa ciepła NIE potrzebuje zasilania trójfazowego. Jednostki zewnętrzne mogą być zarówno trójfazowe jak i jednofazowe, przy czym te ostatnie wychodzą taniej, jednak ich zakup wiąże się z koniecznością powiększenie zabezpieczenia "na słupie" (nawet do 32A)
  • Odpowiedz
@ATAT-2: Można, potrzeba wtedy takiej przenośnej ładowarki, tzn. kabla z wtykiem siłowym z jednej strony, samochodowym z drugiej i w środku puszką z elektroniką, w której jest to, co siedzi w typowych ściennych ładowarkach.
Zakładam że mówisz o zwykłym gnieździe siłowym. Ze zwykłego 230V też można ładować, ale to trochę bez sensu mając możliwość korzystania z siły (będzie dużo szybciej).
Jak się zamontuje na ścianie dedykowaną ładowarkę to z niej
  • Odpowiedz
@lewyx: Rób, przydaje sie jak np padnie jedna faza, moze kupisz kiedyś elektryka i przyda sie gniazdo siłowe do szybszego ładowania.
  • Odpowiedz
Ja robiłem ale podczas budowy domu przydała się wyłącznie przy tynkowaniu, później już nie. Na https://domista.pl/ opisuję w jednym z artykułów temat siły w domu, którą póki co stosuje się ją albo w kotłowni albo przy indukcji w kuchni.
  • Odpowiedz