Aktywne Wpisy
stormi +22
kto ma najpiekniejsze usta na swiecie? oczywiscie, ze ja
N-Avoie +9
Pytam na poważnie. Uznajecie mnie za nooba, ale ja to muszę wiedzieć.
Głównie przeglądam Mirko, nie udzielam się, ale od lat przewija się temat Think Padów. Ich wyższości nad innymi laptopami, że są dla ekspertów itp. nawet dziś w gorących ktoś pyta, czy powstała już jakaś konkurencja dla Think Padów, że taki niezawodny do pracy zdalnej (inne się nie nadają do pracy zdalnej?).
Pytam serio. Co, oprócz tego sutka, którym trudno się posługiwać, posiadają
Głównie przeglądam Mirko, nie udzielam się, ale od lat przewija się temat Think Padów. Ich wyższości nad innymi laptopami, że są dla ekspertów itp. nawet dziś w gorących ktoś pyta, czy powstała już jakaś konkurencja dla Think Padów, że taki niezawodny do pracy zdalnej (inne się nie nadają do pracy zdalnej?).
Pytam serio. Co, oprócz tego sutka, którym trudno się posługiwać, posiadają
Dlatego proszę was wszystkich by zaprzestać wandalizmu językowego pod dyktando zrywu serca i emocji.
Jjedziesz na Słowację? Na Chorwację? No i "na wyspę" - Kubę. Ale "OK" - powiedz mi czemu mielibyśmy nie mówić na Ukrainie? Bo to nie region? Wyjątki potwierdzają regułę "podobno".
Tak naprawdę jest to kalka językowa z Ukraińskiego: gdzie "ja jadę na Ukrainę" to "Я їду в Україну" "YA yidu v Ukrayinu". Ukraińcy mówią "w Ukrainę" - czemu miałbym przyjmować sposób mówienia z Ukraińskiego do języka Polskiego? Dlaczego nikt nie powie wprost że chodzi właśnie o tą kalkę językową - zamiast tego jakieś pseudoargumenty...
#ukraina #wojna #jezykpolski
Bodajże kiedyś Bralczyk miał na ten temat wykład.
To chyba kwestia zwyczaju, co roku spędzam pół godziny tłumacząc studentom spoza Gdańska, że mieszkają na Zaspie, na Przymorzu i na Morenie, ale na browara idą do Wrzeszcza albo do Oliwy
@hawat: "na" jest z ruskiego dlatego częstość użycia spada od 1990.
@Squatlifter: Zobacz komentarze - ilu mamy językowych stachanowców walczących z własną mową.
Jak widać przyimki nie zależą
Agora otworzyła puszkę pandory - a poszukujący swoich pięciu minut pismacy z konkurencji postanowili że każda metoda jest dobra.
@petrochemia: spoko, myślę, że w potocznym slangu przyimki czasami celowo się zmienia, żeby brzmiało to swojsko :)