Wpis z mikrobloga

#leagueoflegends #problem #kiciochpyta

Mirki, słuchajcie, od jakiegoś czasu grając w lola wyłącza mi się komputer. Po prostu, nagle, bez żadnego powodu. W jednym momencie jest 60FPSów, w drugim - bum, komputer wyłączony. O co może chodzić?

Nie, nie zagram z nikim bo jestem lamą.
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PanSutek: Stawiam na chłodzenie.

Samoistne wyłączenie się PC zawsze u mnie było powiązane z za wysokimi temperaturami lecz zazwyczaj poprzedzone dużym spadkiem klatek na sec. Spadają ci klatki jak się już trochę nagrzeje?

Może wystarczy podnieść próg bezpieczniej temp w biosie lub systemie (różnie to może być w lapku).

Polecam MSI afterburner - program kontroluję temperaturę karty i podnosi obroty wentylatora jeżeli zachodzi taka potrzeba (nie jestem pewny czy na
  • Odpowiedz
@Fristo: Jeżeli jest stara pasta i zmieni się ją dobrze na jakąś porządniejszą to temperatura może spaść nawet o 20 stopni a i widziałem gdzie spadała o 50 (prawie brak pasty dlatego tak dużo).
  • Odpowiedz
@PanSutek: nie wydaje mi się, żeby pasta była jakoś mega zużyta po 2 latach. Mój laptop też ma około 2 lata i jedyne co w nim robiłem to sprężonym powietrzem dmuchałem w otwory^^
  • Odpowiedz
@PanSutek: No po 2 latach raczej już wyschła. Jeżeli nic w nim nie ruszałeś (nie wyjmowałeś procka) to nic jej być nie powinno ale zmiana pasty nikomu jeszcze nie zaszkodziła. Trzeba eliminować problemy krok po kroku to się dowiemy co było nie tak.

Na początek zrób to co możesz zrobić za darmo.

1. Zwiększ limit temperatur w biosie lub systemie

2. Sprawdź programik który podałem wyżej (może pomóc a na
  • Odpowiedz
@PanSutek: wiem, że dwa dni temu, ale muszę napisać. Też mam wspaniały model Inspiriona 15R i też mi się przy lolu komputer wyłączał. Co zrobiłem? Rozkręciłem komputer i nałożyłem pastę chłodzącą. Przedmuchanie niewiele Ci da; najlepiej możesz zainwestować w jakąś podkładkę chłodzącą, może trochę pomóc. Ogólnie mam złe doświadczenia z tym modelem; z ciekawości działa Ci bateria? Bo mi i wszystkim znajomym z tym modelem po 2 latach użytkowania padła
  • Odpowiedz