Wpis z mikrobloga

Mam ubuntu. Czy to normalne, że mój tmp directory jest prawie cały pełny?
dla polecania df -h /tmp
mam wyniki
/dev/sda5 23G 22G 565M 98% /

#linux #ubuntu
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

To chyba domyślna opcja.

@fervi: Nie, szczególnie na kompach z mało ramu to by było ultra debilne.

co to znaczy? Tworzyłem to kiedyś jak z tutoriala instalowałem ubuntu obok
  • Odpowiedz
/dev/sda5 23G 22G 504M 98% /

@agsbajahs: ty nie masz mało miejsca na /tmp/ tylko masz mało miejsca po prostu na głównej partycji /. /tmp/ nie jest u ciebie osobną partycją tylko katalogiem w / na /dev/sda5
  • Odpowiedz
@agsbajahs: cokolwiek te loopy oznaczają, ogólnie to miałem problem z instalacją Rstudio. Nie mogłem tego otowrzyć, bo był problem: rstudio cannot create 'R_TempDir' ubuntu. Dlatego uruchomiłem to z terminala z sudo i już działało, tylko że potem po reboocie nie mogłem sie zalogować, bo wyskakiwał error typu: xsession unable to write to /tmp. Sprawdziłem z terminala i tmp było w 100% użyte, przeczyściłem to i zeszło to 98%, teraz się
  • Odpowiedz
@Kryspin013: snap list
Name Version Rev Tracking Publisher Notes
bare 1.0 5 latest/stable canonical✓ base
clion 2021.3.3 180 latest/stable jetbrains✓ classic
cmake 3.22.3 1035 latest/stable crascit✓ classic
code b5205cc8 89 latest/stable
  • Odpowiedz
sudo du -shx /tmp /usr /lib /etc /var | sort -h

@agsbajahs:Trochę na pałę ale pokaż dalej:
sudo du -shx /usr/* /var/* | sort -h
Analogicznie możesz tak na pałę znaleźć największe katalogi i pliki nie wgłębiając się jakoś super w głęboko w strukturę
  • Odpowiedz
ogólnie to wydawało mi się, że ten home to będzie głównym katalogiem

@agsbajahs: /home/ masz na innej partycji:
/dev/sda7 99G 51G 43G 55% /home

Tymczasem wszystko inne prtaktycznie
  • Odpowiedz
te snapy to jest słaby pomysł? wydawało mi się to dobre podejście

@agsbajahs: nie jak ci szkoda miejsca. Po za tym są trochę źle zaprojektowane. No ale przynajmniej ładnie teraz widać, że kilka paczek w snap zajmuje ci tyle miejsca co cały system operacyjny. Po za tym nie wiem czy tak ma być ale sporo rzeczy w snap ci się dubluje:

825M /var/lib/snapd/snaps/intellij-idea-community342.snap
  • Odpowiedz
 hmm to raczej nie powinno tak być. czyli pewnie najlepiej usunąć je całkowicie? i pewnie przy okazji spotify i telegram?

@agsbajahs: Nie, nie wiem bo nie za wiele korzystałem ze snapa. Jak go wymusili w ubuntu to go zablokowałem w apcie by nie dało się go zainstalować. Poszukałbym w necie jakiś poradników jak usunąć stare wersje paczek w snap albo jak odzyskać miejsce. No chyba, że chcesz się przerzucić całkowicie
  • Odpowiedz