Wpis z mikrobloga

Ruch na rynku #nieruchomosci #wynajem w #krakow jest OGROMNY. Ilosc osób które piszą, dzwonią na mieszkania na wynajem jest dosłownie z mojej perspektywy 3-4x wieksza niż jeszcze w styczniu czy lutym. Ogloszenie dodane w srode o 13:35 - juz 23 odsłonięcia numeru na otodomie - to jest naprawde mega duzo.
413 wyświetlen to więcej niż mam na innym mieszkaniu (drozszym, za 3k wiec nie dla uchodzcow) dodanym 6 grudnia.
Oczywiscie 40-50% to ukraincy/białorusini. #mieszkanie
KromkaMistrz - Ruch na rynku #nieruchomosci #wynajem w #krakow jest OGROMNY. Ilosc os...

źródło: comment_16463870630NX0eP310bjbtk9iXAQJJd.jpg

Pobierz
  • 30
  • Odpowiedz
@pilot1123: #!$%@? to chyba jakieś polskie fatum, wiesz popatrz na historię Polski przez ostatnie 30 lat. Historia ślizgaczy. W szkole nie ma co się uczyć bo i tak się nie przyda, jedzie się na ściągach żeby się prześlizgnąć - kto na serio się uczy to frajer. I tak samo w każdym etapie kolejnym życia. Oszczędzaj, dbaj, troszcz się o hajs, kumuluj, #!$%@? w tej pracy - nie trzeba było wziąć
  • Odpowiedz
Oszczędzaj, dbaj, troszcz się o hajs, kumuluj, #!$%@? w tej pracy - nie trzeba było wziąć przez ostatnie lata kredyty jeden za drugim i dzisiaj mieć 10 kawalerek na wynajem xD #!$%@? #!$%@?

@interpenetrate: wiesz że mogłeś zrobić to i to?
  • Odpowiedz
@KromkaMistrz: oczywistym bylo ze najem chwilowo skoczy. Ja mam taka historie z rodziny w ogole - ciotka chciala wynajac mieszkanie Ukraincom (w sensie za darmo) - przyszli, posiedzieli dobe, powiedzieli ze slabe meble, brak internetu, maja to w dupie i ida szukac innych bo wszyscy oferuja pomoc ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mnie bardziej niz najem zastanawia wlasnie jak to bedzie z tymi, ktorzy teraz oferuja lokum.
  • Odpowiedz
@pilot1123: no nie mogłem bo nie chciałem być śliskim, chciałem być grzeczny, jak mnie wychowali. Rozumiesz? Tego się nie kontroluje, jak ktoś jest szują, albo krętaczem, albo kombinatorem no to wykombinowałby pewnie tak jak napisałem w poście. Masa ludzi w pl chciała po prostu żyć ale tu jest #!$%@? jakaś dzungla i to ludzi #!$%@?
  • Odpowiedz
@kiedysmialemtubordo: ciekawe ile jest takich przypadków gdzie ten wielki, miłosierny - słuszny - ale jak to u nas ze społeczeństwem z masowym borderline, naiwny zryw do pomocy, będzie wykorzystywany przez ukraińców. Ogólnie - jesteśmy zbyt rozszarpani jako społeczeństwo na taką pomoc - jako Państwo nas po prostu na to nie stać. To nie jest tak że dobrze przeżyliśmy te ostatnie 10 lat. Jedziemy właśnie na takim ślizganiu się jak opisałem
  • Odpowiedz
@kiedysmialemtubordo: Chwilo na zawsze. Ile obstawiasz milionów imigrantów z Ukrainy? To będzie ciezka sytuacja dla Polski, a co dopiero dla Ukrainy która cofnie się o dziesięciolecie w potencjale ekonomicznym w najlepszej możliwej opcji, nie mówiac już o możliwym scenariuszu podziału przez ruskich na wschód plus wybrzeże czarnomosrskie i kadłubek na zachodzie.
  • Odpowiedz
@Dusk_Forest77: sytuacja dla Polski nie jest korzystna pod zadnym wzgledem. A co do ukraincow - miliony - z 2-3. Z tym, ze no wlasnie - wczoraj dla nich rynek wewnetrzny otworzyla cala UE - moga jechac do np niemiec wystapic o azyl i bez dodatkowej papierologii szukac pracy itd. Stad - Polska juz jest takim hubem na zachod.

A zachod mocno korzysta, bo musi, bo brakuje mu taniej sily roboczej - czy (skoro mowa o nieruchomosciach) - jak w niemczech tamtejszy bank centralny mowi wprost, ze potrzeba 200-300k ludzi wiecej, bo inaczej banka na nieruchomosciach moze im peknac. Wystarczy zobaczyc jak pociagi/autokary podstawiaja pod granice Niemcy czy Norwedzy, albo co mowia wladze Wloch/Austrii/UK. Zaczyna sie o nich walka.

A wbrew pozorom zachod ma wiecej argumentow zeby jechali do nivh niz my - sa badania z marca 2020 gdzie 84% ukraincow w polscr wskazywalo, ze gdyby moglo (wtedy zachod mial mocne procrdury, my nie) - to wyjechaloby dalej z czego 50% wskazalo
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@KromkaMistrz: no to chyba oczywiste bo przed bombami ucieka każdy a nie tylko biedni bezrobotni. Ale uwaga słuszna - nawet pisałem o tym ostatnio - kto widział swiatelko w tunelu cen nieruchomości to niech lepiej teraz weźmie własną latarkę ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@kiedysmialemtubordo: I oby wzięli jak najwięcej. Polska nie jest przygotowana w żadnej mierze na napływ takiej liczby osób. Powinniśmy przyjąc tylko tyle ile może wchłonąc nasza gospodarka i rynek pracy. Ja niestety obstawiam, że to będzie większa skala, imo liczba Ukraińców się w Polsce podwoi.
  • Odpowiedz