Co się stało z subkulturą kuców takich jak na załączonym obrazku pic related? Jeszcze z 10 lat temu u mnie w mieście rodzinnym osoby w glanach, długich włosach i/lub z plecakami typu kostka były widoczną częścią młodzieży i nie tylko, a dzisiaj nawet w takiej Warszawie trafić na kogoś takiego to jak trafić na auto z czarną rejestracją. xDD
@Lolenson1888: ja jestem "kucem" od zawsze. W cudzysłowie, bo nigdy nie nosiłem długich włosów i nie ubierałem się jak kuc. Chociaż glany dalej mam i jak jest jakiś koncert to ubiorę
@pytlar: A co jeśli niewyróżnianie się z tłumu pośród stada ludzi wyróżniających się z tłumu stało się pewnym przejawem buntu? Jeśli każdy się zacznie buntować, to bunt też stanie się mainstreamowy. A może ludzie zauważyli, że niektórzy muzycy buntownicy tak naprawdę są na łasce wytwórni muzycznych, a ich bunt jest na pokaz?
@Lolenson1888: Czy mi się wydaje, czy ludzie słuchający muzyki klasycznej lub jazzu nie potrzebują tworzyć subkultur i dzielą
@IDontNeedRules: bardzo interesująca logika, podarżanie za stadem nowym rodzajem bunu, słuchanie głownyach autorytetów i mediow tak samo dla wielu robi z ciebie buntownika. Wprowadzono w ostatnich latach wiele mehanizmów autocenzury, posiadanie poglądów inncyh niż powszechnie akceptowane przez celebrytów i influencerów, jest zwalczane dosyć brutalnie. I niestety skutecznie. Widzisz problem jest, że bunt został zagospodarowany, pokazany jako coś obrzydliwego i niepostępowego i niefajnego. Mówimy o indywidualistach, co są tak alternatywni, że mają
@Lolenson1888: nic dziwnego, najczęściej tacy ludzie szli na jakieś studia a potem do pracy w biurze. I tak ciężko było utrzymać taką stylówkę. Najczęściej mają długie włosy i chodzą w koszulach. Moda i tyle, teraz nie czepiają się w korpo o dres i koszulkę z trampkami więc o glany też była by cisza. A może odkryli mydło
Zasnąłem na paczce merci i gdy otworzyłem oczy zastałem ten widok. Jak przywrócić touchpad do „kliku" sprzed czekoladowej katastrofy? Jeździłem szpilką wokół i wydłubywałem ale problem pozostał
W cudzysłowie, bo nigdy nie nosiłem długich włosów i nie ubierałem się jak kuc.
Chociaż glany dalej mam i jak jest jakiś koncert to ubiorę
@Iskaryota: xD Jak nie masz o czymś bladego pojęcia, to po kiego grzyba się wypowiadasz?
@Lolenson1888: Czy mi się wydaje, czy ludzie słuchający muzyki klasycznej lub jazzu nie potrzebują tworzyć subkultur i dzielą
@zt_im: A mnie chodziło o miejsce przebywania ludzi. Koncerty zawsze można zagrać Pod Palmą czy gdzieś.
Sam thrash poszedł dużo dalej i od ponad dekady przeżywa jakby renesans pod postacią młodych kapel, ale Polskę to trochę ominęło.
Dlatego też rozwija się metal, gdzie wciąż coś się dzieje.
Komentarz usunięty przez autora
Sporo ludzi słucha metalu, ale odkryli, że można się cieszyć muzyką bez noszenia glanów i skóry.
Widzisz problem jest, że bunt został zagospodarowany, pokazany jako coś obrzydliwego i niepostępowego i niefajnego.
Mówimy o indywidualistach, co są tak alternatywni, że mają
A może odkryli mydło
@paniejanuszu: mmm... to najbardziej boomerska rzecz jaką przeczytałem przed południem.